Сергей Шойгу: Русия ще хвърли на фронта в Украйна 300 хиляди запасняци

По частичната мобилизация, разпоредена с указ на президента на Русия Владимир Путин, ще бъдат призовани в редиците на армията 300 хиляди запасняци. Това заяви в телевизионно интервю веднага след обръщението на руския президент към народа военният министър на РФ Сергей Шойгу. По думите му това е около 1 процент от мобилизационния ресурс.

"Мобилизационният ресурс на Русия е почти 25 милиона души, малко повече от 1 процент от него подлежат на частична мобилизация - тези, които са служили, имат военна специалност и боен опит. Точно от запаса. Това не са някакви хора, които не са виждали и не са чували нищо за армията, това наистина са тези, които

а) са служили;

б) имат военна специалност, тоест специалността, която днес е необходима на въоръжените сили,

в) имат боен опит“, заяви Шойгу пред телевизионния канал "Россия 24".

Военният министър побърза да успокои общественото мнение, като заяви, че частичната мобилизация няма да засегне студентите и учащите се във висши учебни заведения. От думите на Шойгу става ясно, също така, че в Украйна няма да бъдат изпращани срочнослужещи, които в момента отбиват воинския си дълг в руската армия.

Министърът на отбраната на Кремъл обясни какво ще бъде ролята на мобилизираните. "Частична мобилизация е необходима преди всичко за контрол на 1000-километровата фронтова линия и освободените територии. Самата линия на съприкосновение, можете да я наречете и фронтова линия, и линия на съприкосновение – тя е повече от 1000 километра. Естествено, това, което е отзад, и това, което е там, по тази линия, трябва да се оправи, тези територии трябва да се контролират. И разбира се, първо за това се прави тази работа тази работа - имам предвид частична мобилизация." - каза Шойгу.

Шойгу коментира и руските загуби в бойните действия в Украйна, като ги сведе до 5937 убити, а 90 процента от ранените се били върнали обратно в строя. На тоя фон Москва твърди, че Украйна е изгубила на бойното поле над 100 хиляди бойци.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химич
    1 0
    22:53, 21 сеп 2022
    Значи още 300 холяди ще има умряли . Той един ден ще свършат пияниците и крадците и това ще е . Ще я вдигат таз дъртата ракетка за снимка и така . Докато един не светне кълбото над Москва , тогава ще се оглеждат и ще цъкат , голяма страна беше , как така един наркоман от сериал натисна първи копчето.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини