Nokia с тежката артилерия срещу Apple

Nokia поднесоха сериозна изненада днес, като заведоха дело срещу Apple за нарушения на поне 10 техни патента върху “GSM, UMTS and и Wireless LAN (WLAN) стандарти”. Патентите обхващат кодирането на говор, цифрови данни, криптиране и сигурност, а Nokia заявяват, че те са нарушени от всички екземпляри на iPhone – дори и от 2.5G модела, лансиран през 2007 г.

Nokia упоменават, че патентите са защитени отдавна и вече са лицензирани от 40 фирми по цял свят, включително всички основни производители на телефони. Искът на Nokia е подаден в Федералния съд на щата Делауеър, САЩ, и в случай, че съдебното решение бъде в полза на Nokia, вероятно Apple ще се наложи да платят доста сериозна сума на финландската фирма.

Ето накратко формулировката на иска, по думите на Илка Рахнасто, вицепрезидент на поделението по юридически въпроси и защита на интелектуалната собственост на Nokia:

“Основният принцип в мобилната индустрия е, че тези фирми, които допринасят за развитието на една технология и за утвърждаването на стандарти създават интелектуална собственост, за употребата на която другите им дължат финансова компенсация. От Apple се очаква да спазват този принцип. Отказвайки да договори съответни условия за лизензиране на интелектуалната собственост на Nokia, Apple се опитват да се възползват безплатно от иновациите, създадени от Nokia.”

Жребият е хвърлен, очевидно Apple не ги очакват особено розови мигове в близко бъдеще...

Източник: tehnozona.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини