ГЕРБ и ИТН искат нов шеф на енергийния регулатор

След решението, че изборът на председателя на комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) е противоконституционен, ГЕРБ - СДС поиска час по-скоро да се започне с процедура за нов. Станислав Тодоров беше избран в началото на февруари, като още тогава от партията на Бойко Борисов имаха критики, че кандидатът на "Продължаваме промяната" не отговаря на изискванията. Тъкмо ГЕРБ - СДС сезира Конституционния съд за избора на Станислав Тодоров.

За смяна на досегашния председател на енергийната комисия се обяви и "Има такъв народ", като основният юрист на парламентарната група Ива Митева коментира пред журналисти, че за избирането на Станислав Тодоров "ни бяха извивани ръцете от коалиционните партньори". "Това бяха текстове, подадени от Лена Бориславова. Тя пред мен се кълнеше, че кандидатът им отговаря на изискванията", каза Ива Митева.

Опасенията на ГЕРБ

"Поредното беззаконие и политически произвол на мнозинството катастрофира в Конституционния съд", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова. "Решението на Конституционния съд означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени, а това означава колапс за енергетиката", продължи тя.

В същия дух я допълниха още няколко депутати от партията на Бойко Борисов: "Председателят на КЕВР днес до края на деня трябва да освободи кабинета си. Вече го няма, няма го. Служителите от КЕВР са длъжни да не изпълняват нито едно негово разпореждане", каза Радомир Чолаков.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" отговори, че не приема критики от ГЕРБ - СДС, при положение че от партията на Бойко Борисов дори не се регистрират за заседанията на парламента: "Ето това е безочието на ГЕРБ", каза Митев. Михал Камбарев от "Продължаваме промяната" в критиките си към партията на Бойко Борисов също се отклони от темата за процедурата по избирането на Станислав Тодоров. Каза, че, когато се говори за законност, трябва да се напомня на ГЕРБ за злоупотребите на граничния пункт "Капитан Андреево". Преди два дни (на 19 юли) съдът остави "Евролаб 2011" на границата с Турция.

Опасенията на "Има такъв народ"

Попитана за последствията от решението, че назначаването на Станислав Тодоров е противоконституционно, Ива Митева от "Има такъв народ" коментира пред журналисти в парламента, че то още не е влязло в сила. Обясни, че до 15 дни решението трябва да бъде обнародвано до 15 дни в "Държавен вестник" и влиза в сила три дни след това. "Ако парламентът е умен, ние можем да отменим избора още преди да е влязло с сила решението на Конституционния съд, въпрос вече политическа воля", каза Ива Митева. И тя защити тезата, че решението на Конституционния съд отменя назначаването на Станислав Тодоров за председател на енергийния регулатор от февруари.


"Съжалявам, че не ни чуваха и това може би трябва да ни е обеца на ухото във връзка с приемането на антикорупционния закон, защото там също имаме притеснения за противоконституционност", каза Ива Митева и припомни, че макар и парламентарната група на "Има такъв народ" да подкрепи промените на първо четене, има много критики към текстовете на второ четене.

Представители на "Продължаваме промяната" коментираха общо, че първо искат да се запознаят с мотивите на съда. Валентин Табутов от парламентарната група каза, че не е сигурно, че обявяването на избори за противоконституционен се отменят и взетите от февруари насам решения на КЕВР. По думите му практиката в такива случаи е, че "само, когато председателят е имал отношение към решенията или по някакъв начин е наклонил мнозинството, само тогава могат да бъдат отменени, доколкото знам". Твърди, че решения, за които тъкмо председателят на КЕВР да е бил ключов няма и че досега са взимани единодушно.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини