КЕВР спира работа. Председателят ѝ призова за започване на нова процедура за избор в Народното събрание

В условията на няколко кризи, България е без правителство и остава без енергиен регулатор от утре, заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров на пресконференция в заседателната зала на Комисията.

КЕВР спира работа. Буквално спира, каза Тодоров.

"С днешното решение се казва, че изборът на пперседател на КЕВР от Народното събрание е противоконституционен. Това има значение по отношение на бъдещето на комисията и валидността на решенията на комисията. Както знаете, в сектор електроенергетика комисията прие цени, минимално увеличение от 3%. По отношение на газа много мерки бяха предприети, по отношение на търговията - също. Сертифицирана е и втората тръба от Гърция, затова съм оптимист по отношение на газа за бъдеще. По отношение на топлинната енергия - реалното увеличение, което е справедливо, е 120%, но намерихме ресурс. Всички тези решения са взети единодушно, в този смисъл гласът ми не е имал решаващо решение, те са валидни."

По думите му, с решението на съда се спира изпълнението на всички тези решения, съответно се преустановява и работата на комисията.

Той призова българските депутати незабавно да стартират процедура за избор на нов председател на КЕВР, за да не спира работата на енергийния регулатор.

В момента, в който решението на Конституционния съд влезе в сила, ще напусна поста, заяви Тодоров.

Той каза, че е бил изненадан, но призова да бъдат уважавани решенията на институциите в България и самият той ще уважи и изпълни решението на съда.

Постарали сме се решенията на КЕВР да бъдат издържани, каза Тодоров. Но в България всичко може да бъде оспорено, допълни той.

Съветът на юристите на КЕВР е той да не упълномощи някой да го замества. Според тях, неговите действия след произнасянето на съда са нелигитимни.

Цената на газа за месец август не зависи от Делян Добрев, а от г-н Путин, отговори на журналистически въпрос председателят на КЕВР. Очаква се Булгаргаз да внесе предложение в Комисията.

Конституционният съд се произнесе с решение, с което обяви за противоконституционно Решение на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избиране на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова го е подписала с особено мнение.

Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ-СДС. В искането те настояваха за отмяна на решението на Народното събрание, защото процедурата за избор на председател на КЕВР е започнала при едни условия, а е завършила при други. Освен това според народните представители Станислав Тодоров не отговарял нито на заварените, нито на променените условия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Чу
    Чудя се
    2 0
    16:04, 21 юли 2022
    А тлъстите заплати ще върне ли?
    • Ед
      ЕДИН
      2 0
      16:09, 21 юли 2022
      Кокала е голям,голям...
    • Ко
      Коцето
      0 0
      10:40, 22 юли 2022
      Кому е нужна изобщо тази паразитна структура?
Последни новини