Русия настъпва в Донецка област и край Харков

Най-малко петнайсет са жертвите при обстрел по град Часив Яр (на руски Часов Яр) в Донецка област, докато бойните действия обхващат и други градове в нея извън контрола на Москва и сепаратистите.

Междувременно Киев съобщи и за нова започваща офанзива в района на втория по големина град Харков и за ракетен обстрел през нощта.

Ракетният удар по Часив Яр е разрушил три сгради в града край намиращи се наблизо заводи, съобщиха службите за бедствия и аварии. Според украински медии живеещите там са предимно работници от заводите. Неколцина бяха извадени от руините, но според управителя на Донецка област Павло Кириленко вчера след обяд затиснати от отломките са били поне 24-ма души, включително деветгодишно дете.

Според украинските спасителни служби сградите са били поразени от четири снаряда и вероятно става думи за ракети "Искандер". Кириленко по-рано обясни, че са използвани системи за залпов огън "Ураган".

Руското министерство на отбраната не съобщи за тази атака, но в събота говореше за унищожен хангар с американски 155-милиметрови гаубици М777.

Един от всички атакувани градове

Градът с население 12 хил. души е на около 20 км югоизточно от град Краматорск - един от трите ключови в битката за Донбас.

При това Часив Яр бе само една от целите на обстрела в почивните дни, след като Украйна съобщи за атаки срещу още населени места - Соледар, Угледар, Северск. Съобщава се и за още атаки в иначе овладяната ("освободена" според терминологията на Русия) Луганска област.

В снощното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че всички причастни към обстрела на украинските градове ще бъдат намерени, "абсолютно всички". Според министъра на отбраната Олексий Резников той е наредил операция за отвоюване на Южна Украйна, по-голямата част от която също е под контрола на Русия.


По-рано лидерът на самопровъзгласената и призната от Русия "Донецка народна република" Денис Пушилин обяви, че в резултат на обстрел от украинските сили са загинали трима мирни жители, а още 11 са пострадали. ТАСС цитира властите в ДНР, според които Украйна стреляла и по Донецк, но няма данни за жертви.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини