Досиетата Uber: Компанията получавала помощ от Макрон и еврокомисар

Близо 124 хиляди документа, наречени Досиетата Uber (по името на известната компания "Юбер"), разкриват как компанията за таксиметрови превози от нов тип е получавала помощ от лидери като Еманюел Макрон и еврокомисар Нели Крус, за да се нанесе удар по традиционната такси индустрия в Европа.

Те са споделени с "Гардиън", предаването BBC Панорама, Международния консорциум на разследващите журналисти и други медийни организации в 29 държави. В 83 хиляди съобщения в електронната поща и хиляди други документа и разговора в периода 2013-2017 г. се описва и как компанията въвежда механизми за предотвратяване достъпа на полицията до компютрите ѝ при внезапна проверка.

Последното е лично нареждане на бившия директор Травик Каланик, а днес компанията казва, че е "различна" и че "поведението в миналото не съответства на днешните ни ценности".

Агресивните методи на Uber са известни от години, но за пръв път документите показват колко далеч са отивали ръководителите ѝ в преследването на целите си.

Докато френските тексиметрови водачи организираха понякога бурни протести срещу конкурента, който смятат за нелоялен, Еманюел Макрон - през 2014 г. министър на икономиката, а днес е президент на Франция втори мандат - е бил личен познат на Каланик и говорейки му на "ти" му казва, че ще промени законите в полза на фирмата му.

Еврокомисарят по цифровите въпроси и защитата на конкуренцията Нели Крус е преговаряла с Uber да започне работа там, след като напусне поста си (това става факт след 18-месечен "санитарен" период за висши служители) и е лобирала за фирмата вероятно в нарушение на етичните правила на ЕС. Докато полицията претърсва офиса на UberPop в Амстердам, тя е звъняла на министри и други членове на управлението, за да ги убеждава да отстъпят. Компанията е използвала Крус и да предава послания на премиера Марк Рюте, който я назначава в преходния период за специален пратеник за стартъпите в Нидерландия.

Годишният бюджет за кампанията за лобиране е достигал 90 милиона долара годишно.

Каланик, когото бордът изгони от фирмата през 2017 г., измисля тайна защита на данните на Uber под формата на своеобразен "шалтер" за изключване на компютърните системи, така че органите на реда да нямат достъп до тях. Той го е активирал поне веднъж в Амстердам, а аварийната опция е била използват в Канада, Белгия, Индия, Румъния и Унгария, както и поне три пъти във Франция.

Днес компанията твърди, че няма такова устройство за затрудняване разследвания на регулаторите "където и да е по света".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини