Властта не е на всяка цена, каузата е на всяка цена, заяви Кирил Петков

Властта не е на всяка цена, каузата е на всяка цена, заяви тази вечер премиерът в оставка Кирил Петков в интервю за бТВ. Той постави оценка "петица" на работата на правителството и подчерта, че то е управлявало в условията на безпрецедентна криза. 

Петков каза, че "Продължаваме Промяната" (ПП) са се борили много за събиране на необходимите гласове за подкрепа на ново правителство с мандата на ПП. Той обаче подчерта, че той и колегите му от партията не биха допуснали в следващото управление да участват ГЕРБ, ИТН, ДПС, заради хората, които стоят зад тях - Бойко Борисов, Слави Трифонов и Делян Пеевски. Не сме готови да седнем с тях на една маса, каза премиерът в оставка, защото не вярваме, че те ще проведат нужните реформи. "Няма как Борисов да ни е партньор за промяна в съдебната система и в антикорупционната политика", заяви Петков. Според него целият български народ ще разбере, че няма как с тези партии България да се промени за по-добро.

Това, че не успяхме да съберем 121 депутати е доказателство, че не търгуваме с принципите си. Ще ни трябват сигурно 20 хиляди съмишленици, за да обърнем системата, отбеляза министър-председателят в оставка.

Петков направи преглед на управлението в областта на икономиката, като подчерта, че инфлацията в България е привнесена и че инфлация има в целия ЕС. При нас е малко по-висока в сравнение с част от другите страни, защото в нашата потребителска кошница има повече стоки, при които има по-висока инфлация, каза той. Петков припомни, че правителството е осигурило близо 4 млрд.лв. помощи за бизнеса за задържане на цените на тока, така че стоките, които са функция на тока, да не поскъпват с такава голяма скорост. Това беше първата ни много важна политика, заяви министър-председателят в оставка.

Като втора той посочи доходите, особено на най-засегнатите, с близки до минималните пенсии, вдигнали се с близо 55 процента от миналата година досега, при инфлация 15 процента. За най-засегнатите от кризата доходите изпреварваха инфлацията, подчерта Петков. Той каза още, че в първото тримесечие на управлението икономиката отбеляза ръст с 4 процента. Това според премиера в оставка е останало незабелязано. Според него, ако правителството беше управлявало във време без криза, бумът на икономиката е щял да бъде много по-голям. 

Попитан имаме ли газ, за какъв период и колко ще ни струва, Петков припомни, че вчера бе открита гръцката връзка, която струва 500 млн.лв. на нашата държава, осигурява диверсификация, а газът, който ще протече през следващата седмица, е три пъти по-евтин от този на „Газпром“. Кирил Петков отбеляза, че „Турски поток“ е струвал 3 млрд.лв. и не е осигурявал диверсификация. Това, че успяхме за шест месеца да довършим гръцката връзка и че за две седмици докарахме два кораба газ на цени около 30 процента по-ниски от пазара в този момент е безпрецедентен успех.

Премиерът увери, че газ през зимата ще има, независимо от това кой ще управлява държавата. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини