До 1 юли ще имаме актуализиран бюджет, увери Любомир Каримански

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще работи извънредно, за да приключи с държавния бюджет и бюджетите, на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до 29 юни и от 1 юли да има актуализиран бюджет. Това увери председателят на комисията Любомир Каримански ("Има такъв народ"). Всякакви спекулации, че няма да бъде приет бюджетът, са неистини, заяви той. 

Пред журналисти в кулоарите на парламента Каримански каза, че графикът предвижда в събота и в понеделник комисията да заседава, за да може на извънредно пленарно заседание във вторник актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК на второ четене да бъде приета, а в сряда депутатите да гласуват и актуализацията на големия бюджет. 

Относно увеличението на размера на пенсиите депутатът обясни, че може да има забавяне, но средствата пак ще бъдат дадени в рамките на юли или август. По думите на Каримански, освен предложенията по вносител за вдигането на пенсиите, има други две - на ГЕРБ-СДС и на ДПС. Националният осигурителен институт знае какви са предложенията за ДОО и може да ги "насмята", каза той.

Днес в кулоарите депутати също коментираха увеличението на пенсиите.

Няма да има ощетени пенсионери, каза пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Деница Сачева, народен представител от групата на ГЕРБ-СДС и заместник-председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика. Сачева увери, че през юли пенсионерите със сигурност ще получат предварително заложеното увеличение на пенсиите със 6,1%, а допълнителното повишаване, залегнало в актуализацията на бюджета, ще се случи или със допълнително плащане през същия месец, или с пенсиите през август. 

Тя допълни, че ГЕРБ-СДС също има предложение, предвиждащо увеличение с 15%, което предстои да бъде разгледано в следващите стъпки на бюджетната процедура от Комисията по бюджет и финанси и от пленарната зала. 

Пенсиите на нашите родители и близки не бива да са заложник на политически интереси, заяви замeстник-председателят на парламентарната бюджетна комисия и член на парламентарната група на „БСП за България“ Румен Гечев. „Това, че на 1 юли няма да могат да бъдат платени 20 процента увеличение, а само шест, се дължи на следните субекти -  ИТН, ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, каза Гечев.

Според него трябва да се види дали увеличението може да се приеме със стара дата. Националният осигурителен институт също трябва да каже дали увеличението може да е в следващ период.

Българските пенсионери със сигурност ще получат увеличени пенсии през юли, увери пред журналисти в кулоарите на парламента Искрен Арабаджиев, депутат от „Продължаваме Промяната“ и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика. 

„Не се прие скъсяването на сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене. В крайна сметка процедурата се изнесе с няколко дни напред. Въпреки това трябва да успокоим пенсионерите, че от 1 юли със сигурност ще получат увеличение на пенсиите с 6,1%. В рамките на юли, като второ плащане или най-късно през август, ще получат финалното увеличение, което ще приеме в крайна сметка Народното събрание“, обясни Арабаджиев за придвижването на процедурата по актуализацията на държавния бюджет. 

Той припомни, че има още предложения, направени от ГЕРБ-СДС и ДПС, които предстои да бъдат дискутирани в пленарната зала.  

„Предвид късите срокове, ще има извънредни заседания и на Комисията по бюджет и финанси, и на Народното събрание“, каза още Искрен Арабаджиев. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини