Проект „Традициите ни обединяват“ открива общото между фолклора на народите и етносите в Европа

Всички ценители на качествените културни събития в Кърджали и региона могат да отпразнуват поредната добра новина. Проект „Традициите ни обединяват“ стартира през април 2022 година, за да ни донесе редица вълнуващи и обогатяващи изживявания, нови знания и умения.

Една от най-мащабните дейности по проекта е създаването на интерактивен спектакъл, който ще ни покаже красотата на шестте основни фолклорни области в България, съчетана с най-ценното от фолклора на различните етноси у нас (турския, ромския и други), както и на партньорите на проекта от Норвегия.

„Когато разработвахме проекта „Традициите ни обединяват“, проведохме мащабно проучване, а резултатите ни изумиха! Не бяхме предполагали колко общи символи споделят българските и норвежките традиционни шевици и въобще колко общи черти могат да се открият във фолклора на всички европейски народи.

Целта на всяка от дейности по проекта е именно такава – да покаже, че в общия ни европейски дом всички сме едно неделимо цяло, в което всеки етнос и всяка култура има своя уникален принос“ коментират авторите на проекта от НЧ „Обединение 1913“.

Спектакълът ще е подходящ за публика от всички възрасти, но основният му фокус ще е насочен към децата, които ще имат възможността да разгледат характерните български (и не само) носии в цялата им прелест и пъстрота, да танцуват заедно с танцьорите след представянето на всяка фолклорна област и да се включат в най-различни викторини и забавни игри. Спектакълът ще представи материал, който се изучава в училище, по изключително вдъхновяващ, интерактивен и вълнуващ за децата начин.

„Вярваме, че събитието ще е обогатяващо и ценно за много хора от всяка възрастова група, затова със съдействието на читалищата в малките населени места ще организираме пътуващо турне на спектакъла "Традициите ни обединяват" в Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Мост, Ардино, Крумовград, Момчиловци, Куртово Конаре и Кърджали. А в края на проекта спектакълът ще бъде представен и в град Осло, Норвегия“ допълват организаторите.

Освен спектакъла, по проекта ще бъде създадена детска школа за изработване на кукли с народни носии и традиционни маски към НЧ "Обединение 1913", както и онлайн портал за видео уроци на същите теми. Предмет на обученията на място и онлайн ще бъде изработването на кукли с носии от шестте фолклорни области на България, ромски, турски и норвежки, както и кукерски маски от България и маски от Норвегия. В процеса на обучението децата ще се запознаят с разнообразието на българските носии от различните етнографски области, със спецификата на цветовете, тъканите и материалите, както и с традициите в изработването на маски в България и Норвегия.

Изделията на децата от школата ще бъдат представени в изложба, която ще съпътства спектакъла „Традициите ни обединяват“ в пътешествието му из България и Норвегия, а в края на проекта ще остане в залите на НЧ "Обединение 1913".

Проект „Традициите ни обединяват” е финансиран по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура”.

Бенефициент: НЧ „Обединение 1913” Кърджали, България.

Партньор: BJERKAKER LEARNING LAB, Осло, Норвегия.

Обща сума на проекта: 282 156,20 лева.

Безвъзмездна финансова помощ: 248 545,54 лева.

Това съобщиха от ръководството на читалището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини