Пътуващ фестивал на храната и изкуствата ще търси старите рецепти на кърджалийските села

„Вкус Фест“ е създаден по проект на НЧ „Обединение 1913“ и ще се провежда ежегодно

На 10 юни, в 10:00 ч., в село Глухар стартира пътуващият фестивал „Вкус Фест“, посветен на качествената храна и качественото изкуство.

Гостите на фестивала опитаха местни деликатеси, приготвени от 50 майсторки от област Кърджали, запознаха се и с рецептите за приготвянето им. Трима готвачи получиха награди за най-добро готвено ястие, най-добро тестено изделие и най-добър десерт, а още 4 бяха отличени с поощрителни награди от жури в състав: Емил Върбанов от Национален фонд „Култура”, Емилия Лисичкова от Платформа „АГОРА”, Стоян Анадолиев от НЧ „Обединение 1913” и Еркан Юсеин – кмет на село Глухар.

В културната програма, участваха Клуб „Пъстро хоро” и Хор „Незабравки” от читалище „Обединение 1913“, Женска певческа група от читалище „Огнище 1944” Стремци, както и децата от Детска танцова група към читалище „Прогрес 1971” село Глухар.

„Вкус Фест е събитие, посветено на изграждането на вкус. Не само към качествената храна, а и към качественото изкуство.

През първата година от създаването си той ще посети 3 села в област Кърджали, за да затрептят площадите под ритмите на най-красивите образци на българския и турския фолкор, за да се изпъстрят мегданите с шарени шатри, а от тях да се разнесат омагьосващите ухания на погачата и кешкека, на баклавата и козунака и на всички онези майсторлъшки гозби, които нашите баби знаят от своите баби. Най-интересните рецепти пък ще бъдат събрани и издадени в специална книжка.

 „Вкус Фест“ е създаден по проект „Етнокултурни маршрути“ на НЧ „Обединение“, финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма  „Любителско творчество“ ’22 и вече е включен в културния календар на Община Кърджали.

Фестивалът ще се провежда ежегодно, а всяко издание ще се случва в различни села от региона.

Всичко по темата можете да следите на официалната страница на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/vkusfest

Това съобщиха от НЧ"Обединение 1913"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини