„Денят на Нели”-още един празник на доброто, за който младата поетеса мечтаеше

      В Средно училище „Йордан Йовков” за 15-ти пореден път се проведе празника на талантите „Денят на Нели”. На този ден ученици и преподаватели си спомнят за младата поетеса Нели Черкезова,която написа „Искам в моя свят добро да има!”. Тези й думи вдъхновяват много приятели на изкуствата. Тази година „Денят на Нели” премина под мотото „Сънувах сън и беше той прекрасен!.Тези думи на младата поетеса ,подтикнаха мнозина да участват в традиционните конкурси за литература, изобразително изкуство, фотография и музика.В конкурса за рисунка се включиха 47 ученика; 52 деца и 2-ма техни учители участваха в конкурса за литературни жанрове; 38 ученици и 7 учители в надпреварата при фотографите. В „Деня на Нели” много от тях бяха отличени. Първата която получи отличие бе Аделина Кисьова от I а клас. Наградите бяха връчени от проф.д-р Тодор Черкезов д.м. и директорката на училището Недялка Кюпреджиева. Награждаването стана в присъствието на много гости, сред които  Мария Керекчиева от Областна администрация; Ангелина Костова от Регионалното управление по образование; Елисавета Кахайова,директор на Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров”, поетесата Вилдан Сефер; Мариана Ликова,директор на Дома на културата.

      В приветствието си проф.д-р Тодор Черкезов д.м. подчерта ,че празника на талантите позволява синтез на изкуствата и израстване на младите творци. Той посочи, че новите технологии  дават големи възможности, а преподавателите развиват таланти.В трудните моменти , които преживяваме много са важни ценностите  ,които възпитаваме,подчерта проф.Черкезов. Консуматорският свят ни води наникъде. Без изкуството оцеляването е невъзможно. То ни дава съприкосновение с вечното , с духа,отбеляза ораторът. Той изрази удовлетворение ,че през последните години СУ”Йордан Йовков” печели много награди на национално ниво. Принос имат и конкурсите за таланти , които засягат тънките струни на детската душа. Проф.д-р Тодор Черкезов завърши с думите „Денят на Нели” е прекрасен празник, който събира позитивна енергия и я изпраща към небето,където е тя сега.

      Поетесата Вилдан Сефер прочете свое стихотворение ,посветено на Нели Черкезова.

      Учениците от „Йовков” бяха подготвили богата програма с музикални поздравления и фрагменти от спектакли.Впечатли сценка от „Ромео и Жулиета” на родния език на Шекспир.

     „Денят на Нели” се провежда със съдействието на семейство Веселина и Тодор Черкезови.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини