Празникът на изкуствата „Денят на Нели” - надежда и стимул за оцеляването на духовното начало в живота

Над 200 участници взеха участие в конкурса, а 48 от тях бяха наградени

На 12 юни в кърджалийското СУ „Йордан Йовков” се проведе 16-ят пореден Празник на изкуствата „Денят на Нели”. Уникалното събитие, превърнало се във вдъхновение и символ на продължаващата любов чрез творчество, в художествено посвещение на най-чистия детски свят, е прецедент в страната ни.

Тази година младите таланти от училището рисуваха чрез слово, щрих и фотоси обичта си към цялата земя, вдъхновени от един стих на Нели Черкезова (1985 - 2007), взет от книгата й „Недоизпята песен” , побрала целия й кратък 22-годишен живот. Тя описва нейните младежки години, прекарани в същото училище, нейните идеали за доброта, красота, за топлотата между хората, своите вълнения и копнения в поезия, есета, графични етюди, биографични данни.

И тази година нейните родители Веселина и Тодор Черкезови осигуриха оригинални награди и грамоти за отличилите се в различните жанрове ученически творби.

В литературните жанрове (стих, есе, разказ, приказка) се проявиха 65 ученици и трима учители, в конкурса за рисунка - 43-ма художници, а като фотографи се изявиха 89 младежи и трима учители. 48 творци от всички тях спечелиха призови места.

След богатата художествена програма те получиха своите отличия, връчени им от проф. д-р Тодор Черкезов и директора на СУ „Йордан Йовков” - Недялка Кюпрюджиева. Двамата благодариха на всички, които са допринасяли този уникален празник на духа да се случва през годините и изразиха увереността си, че докато има такива ентусиасти, чистотата и искреността в детското творчество ще ни връща надеждата, че духовното начало в живота не е застрашено от изчезване.

А творчеството на Нели, ще продължава да бъде отворена врата за безграничното творческо вдъхновение на младите хора, за изявата на свободния човешки дух. Дори с всеки следващ празник тя ще става все по-жива, както отбеляза в стиха си, който й посвети поетесата Вилдан Сефер.

В края на събитието д-р Черкезов представи и третия пореден сборник („Обичам любовта си да дарявам”), излизащ на всеки пет години, който съдържа наградени ученически творби, отзиви, мнения, посвещения на творчеството на Нели. А директорът на школото обяви новата тема с мото, взет от неин стих - „Без теб светът е опустял”, по който учениците ще създават новите си творби.

С пожелания за нови срещи и нови вдъхновения, празникът на младите таланти завърши с изпълнението на музикалната група към училището за автентичен фолклор, с ръководител Гинка Матева, която е носител на множество златни, сребърни и бронзови медали от национални и международни конкурси.

Лияна Фероли

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини