Месецът на многобройните посещения в библиотеката приключва в „Славейков“

Тази година месец май премина в многобройни посещения на библиотеката, беседи, срещи, литературни четения и дискусии. Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в училището за шампиони се чества през целия месец. Традиционно всички мероприятия са организирани от Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ и СУ “Петко Р. Славейков“.

Възпитаниците на училищетосе запознаха с книгите „Моята първа книга за Кирил и Методий“, „Животът на светите братя Кирил и Методий“ и „Светите братя Константин-Кирил и Методий“. На срещите учениците чуха стихотворението „На Светите Кирил и Методий“ от Иван Давидков, прочетено от Маргарита Павлова – библиотечен специалист от  РБ „Никола Вапцаров“, Кърджали.

Най-активни в обсъжданията се оказаха бъдещите прогимназисти. Четвъртокласниците показаха завидни знания и желание за подобен тип изяви.

Дискусиите преминаха в надпревара всеки да разкаже за Светите братя и да изкаже своето отношение на възхищение и гордост, че Кирил и Методий са създали българската азбука. Голям интерес предизвика глаголицата -предшественик на кирилицата. Учениците си представиха как би изглеждало името ми, написано на глаголица. Всички единодушно споделиха, че ще е много трудно и изписването ще е бавно.

Срещите завършваха с думите на Проф. Роже Бернар – френски лингвист и специалист по български език: „Спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий, България е заслужила признателност и уважение не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...".

През лятната ваканция Госпожа Библиотека очаква всички ученици със списък в ръка да посетят библиотеката. Фондът на РБ „Никола Вапцаров“ е богат и всеки ще намери препоръчаната ученическа литература за т.нар.„Голямо лятно четене“.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини