Лятна ваканция с инициативата „Чета на госпожа Библиотека“

Поредният успешен съвместен проект между Регионална библиотека „Никола. Й. Вапцаров“ и СУ „Петко Р. Славейков“ е в разгара си. Инициативата „Чета на госпожа Библиотека“ стартира през месец април и продължава през лятната ваканция. До този момент над 550 ученици на СУ „П. Р. Славейков“ от начален  и прогимназиален етап на обучение прочетоха любими литературни произведения при Г-жа Библиотека. Тя не пропуска да зададе на децата въпроси от типазащо точно това произведение им харесва и кои други заглавия от същия автор или жанр предпочитат. Тя не пропуска да провокира читателите с теми за размисъл - ако съответният герой бе постъпил по друг начин, как би продължил сюжетът?

Радостно е, че подрастващите в по-голямата си част предпочитат български автори, но четат и чужда литература. Любимият им герой е Тошко Африкански и учениците се забавят искрено с творбата „Тошко Африкански раздава дарове“.

            „Няма по-голямо вълшебство от това, четейки,да се пренасяме в различни светове – там, където ни водят литературните герои и нашето въображение. Благодарение на книгите пътешествието е възможно без да се налага да пътуваме надалеч.Ваканцията с  книга в ръка е време, в което можем да научим още куп вълшебни неща - за удоволствие, а не по принуда.“, споделя Г-жа Библиотека, както нарича себе си библиотечният специалист Маргарита Павлова.

            „Ако искаш да прочетеш своето любимо литературно произведение или да заемеш книга за дома, е необходимо да отидеш в библиотеката – там библиотечните специалисти те очакват“, напомня тя и продължава да посреща деца цяло лято в гостоприемното училище.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини