Голямо слънчево изригване, насочено директно към Земята

Изображение 1 от 2

    Голямо слънчево изригване от смесена област от слънчеви петна, насочени почти директно към Земята, може да причини хаос в електрическите мрежи и комуникационните мрежи през следващите няколко дни.

    Обсерваторията за соларна динамика на НАСА (SDO) за първи път откри зоната на слънчевите петна, обозначена като AR3006 („AR“ означава „активен регион“) преди няколко дни. Сега регионът се намира близо до центъра на видимия диск на слънцето.

    Изображенията на SDO показват, че петно ​​близо до центъра на региона има обратна магнитна полярност на заобикалящата област, което означава, че линиите на магнитното му поле са насочени в обратна посока от силовите линии наблизо. Това създава необичайна ситуация, която може да причини големи смущения, когато областите с различна полярност взаимодействат.

    И сега изглежда, че взаимодействието се е случило. Спътници в околоземна орбита са открили радиоизлъчване, което показва, че изригване от клас X1.5 от AR3006 малко преди 14:00 UTC (17 часа българско време) във вторник, 10 май. Експертите казват пред Live Science, че изригването е впечатляващо, макар и не непременно толкова необичайно.

    Вероятно изригването е причинило и изхвърляне на коронална маса (CME), изстрелвайки плазма, която може да удари Земята през следващите няколко дни.

    Има пет класа слънчеви изригвания: A, B, C, M и X, според НАСА. Всеки от тях е 10 пъти по-мощен от предишния клас и е последван от число от 1 до 9, което показва силата им в този клас.

    Теоретично няма ограничение за силата на най-големите изригвания от клас X. Най-мощните регистрирани през 2003 г. са претоварили сензорите при X28.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини