Добри практики и нови приятелства по „Иновации в действие“ в „Славейков“

Изображение 1 от 2

    За трета поредна година иновативното Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали посреща гости от училища-партньри по Националната програма „Иновации в действие“. Тази година  гости в мобилността са учители и ученици от  23 Средно училище „Фредерик Жолио Кюри“ – гр. София – иновативно училище, Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ – гр. Ботевград – неиновативно и 109 Основно училище „Христо Смирненски“ – София – неиновативно. В състава на гостите има представители на всички етапи на обучение от начален до гимназиален, заредени с очакване да видят всеизвестното гостоприемство и добри практики на славейковци.

    Кърджалийското школо за шампиони за пореден път организира богата и разнообразна програма на мобилността.

    Още преди влизането в училище пред главния вход гостите се насладиха на изпълненията на мажоретките с ръководители Димитър Кондикове, Виолета Кючукова и Тонка Димитрова и вокалните групи на Райна Паслиева и Димитър Ганев. Последва обиколка из материалната база на училището, водена лично от директора Милко Багдасаров, подпомаган от гимназистите от Ученическия парламент. Възхитени от всичко видяно в Сградата на годината за 2019 г., гостите /особено четвъртокласниците/ споделиха, че са най-впечатлени от новия СТЕМ център.

    Последва запознаване в Актовата зала и представяне на всички партньори в мобилността, обсъждане на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес, представяне на УП, Хартата за правата на учениците и празничния календар на славейковци.

    Първият ден завърши с разходка и програма за добре дошли на язовир Кърджали.

    Следващите два дни бяха посветени на иновативните уроци на някои от учителите от СУ „П. Р. Славейков“, които преподават в иновативните паралелки. От начален етап Екатерина Бакърджиева със своя 1 клас и Николина Андонова със своя 2 клас показаха нагледно как работят с малчуганите за по-доброто усвояване на българския език в комбинация с информационни технологии.

    От прогимназиален етап пък учителите Радиана Христова и Ерай Салиф проведоха интердисциплинарен урок, комбиниращ наглед взаимно изключващите се български език и литература и математика. Качвайки се на влака на темата „Фолклор“, учениците от 5 и 6 клас демонстрираха своите умения по математика, вградени в българските народни приказки, шевиците и традициите. Накрая урокът завърши с представяне на празниците ни с домашно приготвени кулинарни изкушения и почерпка.

    Във всички иновативни уроци дейно участие взеха и учениците – гости и се потопиха напълно в атмосферата на учебния час на един истински славейковец.

    Специално време бе отделено и на иновацията, наречена школа „ИстОрика“, където ръководителят Димитър Димов представи дейността през годините, сегашния екип, наградените ученици и множеството създадени филми, книги и реализирани национални конференции.

    В съпътстващата програма бе включенапанорамна обиколка на град Кърджали и посещение на археологическия комплекс Перперикон с професионална екскурзоводска беседа от Георги Кючуков.

    Следващата среща на училищата-партньори е от 1 до 3 юни в София, където домакин на мобилността ще бъде 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри".

    Нешка Шопова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини