Съдът: Бойко Борисов е арестуван незаконно

Арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е незаконен, постанови Софийският районен съд. 

Главна дирекция "Национална полиция" трябва да заплати разноските от 300 лв., които Борисов е направил по делото плюс още 10 лв. за завеждането му. 

Според съдия Николай Урумов "до момента на задържането на лицето Борисов не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна съпричастност на жалбоподателя Б. към осъществяване на престъплението изнудване (на Васил Божков - бел. ред.). ЕСПЧ изрично е посочил, че обоснованото подозрение в извършване на престъпление предполага наличие на факти или информация, които биха убедили обективният наблюдател, че въпросното лице може да е извършило престъпление. Такива обаче в кориците на делото липсват". 

От заповедта за задържане на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) не става ясно и какви са основанията Борисов да бъдат арестуван.

Решението на СРС не е окончателно и може да се обжалва в двуседмичен срок пред Административния съд в София.

Борисов, бившият му финансов министър Владислав Горанов и пиарът му Севделина Арнаудова бяха арестувани на 17 март. МВР обяви дори, че е задържана и бившата шефка на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, което бе опровергано т самата нея. По-малко от 24 часа след това тримата обаче бяха пуснати на свобода, без да им бъдат повдигнати обвинения. 

Стигна се до взаимни обвинения в лъжа между вътрешния министър Бойко Рашков и прокуратурата. Държавното обвинение заяви, че няма достатъчно доказателства за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова и че ако го направят, ще нарушат закона. Според прокуратурата процесуално-следствени действия са опорочени, тъй като те не са били направени от следовател. Освен това СГП счита, че в конкретния случай не е била налице и неотложност, която да позволи разследващ орган да образува досъдебно производство.

Последва среднощен брифинг на премиера Кирил Петков и Бойко Рашков, на който Петков обвини прокуратурата в саботаж, а Рашков обясни, че МВР е използвало принципа на неотложност, за да накара държавното обвинение да работи.

В скандала бе замесена и Европейската прокуратура. МВР съобщи, че и тя ще вземе отношение по въпроса, но по-късно съобщението бе изтрито.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ки
    Киро жартиера
    3 -2
    16:42, 14 апр 2022
    Цяла държава е смешна и се управлява от смешници, които крадат като за последно.
    • Ба
      Бай Танас
      0 0
      00:20, 15 апр 2022
      Ти сега ли го разбера?
      Нинова не краде и уж нуе лъже ,,,и на думи не се изнася оръжие ...но си направи парите от точно от износ на оръжие от Арсенал и с тези пари ще финансира партията си на изборите на есен.

Още новини

Последни новини