Три зубъра от Полша попълват популацията в Източните Родопи

Още три животни от вида Европейски бизон (зубър) пристигнаха в Източните Родопи, съобщиха от фондация "По-диви Родопи". Новите попълнения идват от Национален парк „Биешчади“ в Полша и са предоставени от горските структури в района на Лутовишка. 

Бизоните са от женски пол и се намират във временно заграждение, за да свикнат с новата среда и свободно скитащото стадо наблизо. След кратка адаптация, те ще се присъединят към група от 12 животни. 

Зубърът е един от символите на природозащитата в Европа, защото е пример за това как в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен, посочват от организацията. 

„Зубрите са добре. Ние следим внимателно тяхното състояние от пристигането им. Очакваме животните да свикнат със средата и да се адаптират бързо в новия си дом“, каза Христо Христов от екипа на фондацията. За пръв път организацията получава животни от изцяло дива популация, което по думите на Христов създава предизвикателства. Фондацията трябва да осигури благополучието и липсата на безпокойство на дивите животни.

Фондация „По-диви Родопи“ работи за възстановяване на популацията на вида в Източни Родопи от края на 2013 г. Тогава пристигнаха първите пет животни в района на язовир „Студен Кладенец“, а новопристигналите женски са четвъртото попълнение на вида в този район. 

Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Фондация „По-диви Родопи“ и Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и е част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи, информират от фондацията.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини