Еколози и ветеринари приспиват зубрите в Кърджалийско,мори ги тежка болест

Еколози и ветеринари подхванаха спасителна акция за лечението на два от трите зубри заселени в дивечовъдния участък „Студен кладенец” в Източните Родопи. Вчера специалисти от Хасково пристигнаха със специални пушки за изстрелване на спринцовки с преспивателно, за да могат да укротят две от животните, които се разболяха от неизвестна болест. Еколозите отдават това на кърлежи. За сега животът на зубрите е вън от опасност, твърдят еколозите.

Пет зубъра бяха заселени в дивечовъдното стопанство. През тази година до тях трябваше да се осигури свободен достъп на туристи, но тава едва ли ще стане при положение ,че адаптацията им в региона е силно затруднена.

Целта на разселването на застрашения вид бе да направи Източните Родопи един от най-богатите на биоразнообразие район в Европа.

Проектът бе финансиран от фондация „Америка за България”. В него се включиха фондация „Новото тракийско злато”-България, холандската организация АРК, Съюзът на ловците и риболовците в България.Проектът е под наслов „Дивият свят на Източните Родопи”.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини