Тихият убиец поразява масово жените в Кърджалийско, положението е драматично

  Тихият убиец, както медиците наричат остеопорозата поразява с драматични темпове жените в Кърджалийско, това сочат наблюденията на д-р Гинка Зикова,ревматолог. Според нея процентът на засегнатите от заболяването жители на областта е изключително висок. Става дума за скрита заболеваемост. Оказва се,че по-младите жени са по –зле от майките и бабите си.Д-р Зикова препоръчва при настъпване на менопаузата да не се чака с изследванията.

 Една от причините за настъплението на тихия убиец е липсата на витамин Д у жените в областта. Наблюдава се дефицит на 100%. Свързва се с начина на живот.По възрастните жени прекарват повече време у  дома, ходят забулени,без достъп до слънчеви лъчи.Това се наблюдава и в арабския свят заради начина на живот, отбелязва специалистката.

Диагностиката на остеопорозата не се заплаща от НЗОК. Цената на преглед е от 50 до 70 лв.в зависимост от броя на зоните ,които се изследват. Поставената диагноза обаче е задължителна при кандидатстването за лечение. То се извършва амбулаторно от специалисти ревматолози, ендокринолози,акушер-гинеколози и ортопеди. В болница се провежда лечения само на последствията от счупванията.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини