Тестват жените в Кърджалийско за тихия убиец-остеопорозата

 Поредна кампания за тестване на жените в Кърджалийско ще се проведе в Регионалната здравна инспекция на 18 януари 2024 г.Инициативата е на Асоциация „Жени без остеопороза” и РЗИ.Такива кампании се проведоха и през 2022 г. и 2023 г.

Тази е под наслов „Познавате ли признаците на остеопорозата?Определете личния си риск!”От 9,00 до 12,00 часа в сградата на РЗИ ще се раздават информационни материал и тестове за определяне на риска от остеопороза.Измерването на костната плътност ще става срещу 10 лева.Записването става на телефон  0361/6-02-96.

Тихият убиец, както медиците наричат остеопорозата поразява с драматични темпове жените в Кърджалийско, това сочат наблюденията на д-р Гинка Зикова,ревматолог. Според нея процентът на засегнатите от заболяването жители на областта е изключително висок. Става дума за скрита заболеваемост. Оказва се,че по-младите жени са по –зле от майките и бабите си.Д-р Зикова препоръчва при настъпване на менопаузата да не се чака с изследванията.

 Една от причините за настъплението на тихия убиец е липсата на витамин Д у жените в областта. Наблюдава се дефицит на 100%. Свързва се с начина на живот.По възрастните жени прекарват повече време у  дома, ходят забулени,без достъп до слънчеви лъчи.Това се наблюдава и в арабския свят заради начина на живот, отбелязва специалистката.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини