Кампания срещу тихия убиец в Кърджали, в РЗИ преглеждат за остеопороза

Кампания срещу тихия убиец тече в Кърджали по инициатива на асоциация „Жени без остеопороза”-София и Регионалната здравна инспекция. Върви информационна и скринингова кампания „Движение за здрави кости”. По график през октомври се извършват измервания на костната плътност. Цената е 10 лева.

 В навечерието на 20 октомври-Световният ден  без остеопороза здравните власти се надяват да заострят вниманието на кърджалийци към проблема.

Тихият убиец, както медиците наричат остеопорозата поразява с драматични темпове жените в Кърджалийско, това сочат наблюденията на д-р Гинка Зикова,ревматолог. Според нея процентът на засегнатите от заболяването жители на областта е изключително висок. Става дума за скрита заболеваемост. Оказва се,че по-младите жени са по –зле от майките и бабите си.Д-р Зикова препоръчва при настъпване на менопаузата да не се чака с изследванията.

 Една от причините за настъплението на тихия убиец е липсата на витамин Д у жените в областта. Наблюдава се дефицит на 100%. Свързва се с начина на живот.По възрастните жени прекарват повече време у  дома, ходят забулени,без достъп до слънчеви лъчи.Това се наблюдава и в арабския свят заради начина на живот, отбелязва специалистката.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини