Осъдиха на затвор лихвари от Кърджали

Днес, 02.03.2022г., в открито съдебно заседание, състав на Окръжен съд – Кърджали одобри споразумение между Окръжна прокуратура – Кърджали и трима подсъдими, по силата на което същите бяха признати за виновни в извършвано в съучастие престъпление по чл.213а, ал.2, т.3 и т.4, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс – „изнудване и рекет“, а единият от подсъдимите бе признат за виновен и в извършване по занятие на банкови, застрахователни и други финансови сделки, без съответно разрешение – престъпление по чл.252, ал.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс, т.нар. „лихварство“.

По силата на одобреното споразумение подсъдимият М.Х.М., на 66г., от гр. Кърджали, бе признат за виновен за това, че  през периода от 2015г. до месец януари 2021 . в гр. Кърджали, като физическо лице, без съответно разрешение по Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставял на различни физически лица парични заеми срещу задължение на същите да му ги върнат, ведно с определена от него лихва, като получил значителни неправомерни доходи в размер на 8 200 лв., представляващи заплатени лихви, поради което за извършеното престъпление бе осъден на наказание лишаване от свобода за срок от три години, както и на наказание „глоба“  в размер на пет хиляди лева.

Подсъдимият бе признат и за виновен в това, че в периода от 2015г. до началото на 2020г., в гр. Кърджали, при условията на продължавано престьпление, в съучастие като извършител с дригите двама подсъдими, с цел да принуди три лица да поемат имуществени задължения, ги заплашил с насилие, като деянието е извършено с отнемане на вещи и е извършено от три лица, поради което бе осъден на наказание „лишаване от свобода”  за срок от една година, както и на наказание „глоба" в размер на три хиляди лева.

На основание чл. 23, ал. 1 от Наказателния кодекс на подсъдимия М.М.Х. бе определено едно общо наказание, по-тежкото от двете наложени, а именно „лишаване от свобода" за срок от три години, което бе отложено с петгодишен изпитателен срок, като бе присъединено и наказанието „глоба" в размер на пет хиляди  лева.

По силата на същото споразумение подсъдимият В.М.М. на 37г. от гр. Кърджали бе признат за виновен в това, че в периода от 2018г. до началото на 2020г., в гр.Кърджали, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършител с другите двама подсъдими, с цел да принуди две лица да поемат имуществени задължения, ги заплашил с насилие, като деянието е извършено с отнемане на вещи и е извършено от три лица, поради което бе осъден на наказание „лишаване от свобода” за срок от една година, с тригодишен изпитателен срок, както и на наказание „глоба" в размер на три хиляди лева.

Със същото споразумение подсъдимият Ф.М.М. на 38г. от гр. Кърджали бе признат за виновен в това, че в периода от 2015г. до началото на 2020г., в гр. Кърджали, при условията на продължавано престьпление, в съучастие като извършител с другите двама подсъсими, с цел да принуди три лица да поемат имуществени задължения, ги заплашил с насилие, като деянието е извършено с отнемане на вещи и е извършено от три лица, поради което бе осъден на наказание „лишаване от свобода" за срок от една година, което бе отложено с тригодишен изпитателен срок, както и на наказание „глоба" в размер на три хиляди лева.

Възпитателната работа в рамките на изпитателния срок на наказанието и за тримата подсъдими бе възложена на Кмета на Община – Кърджали.

Определението за одобряване на споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.

Това съобщиха от Пресслужбата на Окръжен съд-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини