Русия започна война, ред е на Китай

Свидетели сме на мащабна война на Русия срещу Украйна. Мнозина заговориха за начало на Третата световна война. Путин твърди,че води  отбранителна операция.Подобна риторика използва Сталин след Пакта Рибентроп –Молотов, когато Съветския съюз воюва с 7 държави, преди нацистите да нахлуят в страната.

 Очаквано ли бе това нападение на Русия. Според мен –да. То стана след продължително обостряне на отношенията с НАТО и ЕС и след като политико-икономическия съюз БРИКС застана зад Путин срещу англосаксонския Запад.В навечерието на инвазията руския президент получи подкрепата на Китай,Индия и Бразилия.Така Изтокът  се изправи срещу Запада.Оформи се не многополюсен,а двуполюсен свят,който остана скрит за президента Байдън.

  Инвазията на Русия бе определена от президента Тръмп като гениален ход. В същност Путин повтори това, което направи срещу Грузия, страна която също като Украйна изяви желание да стане член на НАТО.И там се появиха самопровазгласили се републики. И там руските войски сломиха бързо съпротивата на грузинците за броени дни.

 Сега Путин обяви, че е готов на преговори със Зеленски. Естествено като диктува условията. И на първо място отказ от членство в НАТО.

  Докато светът е вторачил поглед в Украйна далеч на изток също подрънкват оръжия. Китай не крие амбициите си да върне в Поднебесната Тайван. Островът, отцепен от Чан Кай ши има огромен икономически потенциал. Той може да се превърне в поредната врата към света по подобие на Хонконг.Китайското величие е безсмислено без Тайван.В своята книга „Китайската мечта” лидерът на Поднебесната Си Дзинпин не крие амбицията си да превърне страната във водещата сила в света.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини