Сепаратистките републики ратифицираха договори за приятелство и сътрудничество с Русия

Отцепилите се републики Донецка и Луганска ратифицираха споразумения за приятелство и сътрудничество с Русия. Така официално се предоставя възможност за получаване на военна и финансова подкрепа от Москва, съобщават руски медии.

Договорите с ЛНР и ДНР позволяват разполагането на руски военни бази. "Но ние все още не планираме да го направим", каза руското външно министерство.

Луганската народна република ще призове Украйна доброволно да изтегли войските си от Луганска област, в противен случай ще бъдат предприети действия, каза Дмитрий Хорошилов, заместник-председател на парламента на ЛНР.

При това няма яснота относно границите на двете републики, които Русия призна, но не и светът. Първоначално руските власти казаха, че двете сепаратистки републики ще бъдат признати в историческите им граници, но след това от руското външно министерство опровергаха това твърдение.

В понеделник, 21 февруари, Андрей Климов, заместник-председател на Комитета на Съвета на федерацията на Руската федерация по външни работи, заяви, че Русия признава "републиките в границите, които сега са действително установени".

Сега руските сепаратисти контролират само част от Донецка и Луганска области, но искат да контролират останалата територия, пише Униан.

Представителят на ЛНР в политическата подгрупа на контактната група Родион Мирошник каза, че има всички основания за възстановяване на историческите граници на бившата Луганска област. 

В понеделник президентът Владимир Путин подписа указ, с който призна независимостта на двете републики. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини