Путин праща руски военни да пазят мира в Донецк и Луганск

Руският президент Владимир Путин издаде укази, разпореждащи на министерството на отбраната да изпрати руски миротворци в двата отцепили се региона в Източна Украйна, след като взе решение за признаване на тяхната независимост, предаде Ройтерс.

Според указите военните ще изпълняват тези функции до сключването на споразумения за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

"Министерството на отбраната на Руската федерация трябва да гарантира, преди сключването на споразумението, посочено в параграф 3 от този указ, че въоръжените сили на Руската федерация на територията на Донецката народна република изпълняват функции по поддържане на мира", се казва в указа за признаването на ДНР. Подобна формулировка се съдържа и в постановлението за признаване на ЛНР.

Освен признаването на суверенитета и независимостта на републиките, указите възлагат на руското външно министерство да води преговори с "донецка страна" и "луганска страна" за установяване на дипломатически отношения.

Путин подписа укази за признаване на ДНР и ЛНР по-рано в понеделник. Документите бяха подписани и от лидерите на републиките Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

В обръщението си преди това Путин заяви, че ситуацията в Донбас е станала критична и остра. Той също така нарече Украйна "колония с марионетен режим", обвинявайки властите в дерусификация на населението и репресии срещу гражданите.

"Смятам за необходимо да се вземе дълго закъсняло решение за незабавно признаване на независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република", заключи Путин.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    От
    отвратителен Путин
    6 -9
    07:51, 22 фев 2022
    Мръсник, и на тебе ще ти дойде момента!
    • Ру
      Руски шпионин
      7 -3
      08:34, 22 фев 2022
      За неговия ред не знам, ама твоя сигурно ще дойде!
  • 2
    Ко
    ково
    9 0
    09:08, 22 фев 2022
    Международните отношения не са за "обикновените" хора, защото нямаме пълната информация, но се питам защо Косово може да се отдели от Сърбия, а Луганск и Донецк, не? Разбира се в никакъв случай не защитавам решавамнето на дипломатически случай с военни средства, но всички изкуствено наложени граници, рано или късно водят до противопоставяне.
  • 3
    Бр
    Браво
    6 -4
    09:42, 22 фев 2022
    Браво на Путин. Скри им топката. Особено на нашите батальони, батальончета, натовчета. Така трябваше да стане ,за да се спре с кръвопролитията в този район и не остави сънародниците си на произвола на съдбата. На майдановци подкокоросани от западняците.
    • Пе
      Петров
      2 -3
      12:40, 22 фев 2022
      Ръкопляскате на поредния самозабравил се диктатор.Подкокоросала ви е баба ви с идеята за русите освободители явно.
Последни новини