Байдън налага санкции на отцепилите се украински региони

Американският президент Джо Байдън осъди решението на руския си колега Владимир Путин за признаване на независимостта на двата отцепили се региона в Източна Украйна в разговори със световни лидери след последните развития по кризата, предаде Ройтерс.

"Байдън категорично осъди решението на руския президент Путин да признае "независимостта" на така наречените Донецка и Луганска народни републики в Украйна в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, посочи в изявление Белият дом.

Според изявлението Байдън е обсъдил с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц "как те ще продължат да координират техния отговор с последващи стъпки". Пред журналисти представител на Белия дом каза, че "беседата на Байдън по защитена телефонна линия с френския президент Макрон и германския канцлер Шолц продължила около 30 минути".

Междувременно агенция Блумбърг съобщи, че останалият в Украйна американски дипломатически персонал, който бе преместен от Киев в Лвов, ще бъде изтеглен от страната в Полша.

Американският президент скоро ще издаде изпълнителна заповед, с която ще забрани "нови инвестиции, търговия и финансиране, извършвани от физически лица от САЩ в" двата отцепили се региона в Източна Украйна, които руският президент Владимир Путин призна за независими, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Заповедта "ще даде също на американските власти възможност да налагат санкции на всяко физически лице, което е решило да извършва дейност в тези региони на Украйна", посочи в изявление говорителката на Белия дом Джен Саки.

Говорителката каза, че ще бъдат взети още мерки и добави, че те ще са отделно от санкциите, които САЩ и техните съюзници приготвят срещу Русия, ако нападне Украйна.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ остро осъждат решението на Путин да признае отцепилите се региони в Източна Украйна, и че тази стъпка изисква бърз отговор, предаде Ройтерс.

Американският първи дипломат каза, че САЩ ще предприемат съответните стъпки в координация с партньорите си, и че решението за признаване на самопровъзгласилите се "Донецка и Луганска народни републики" представлява пълен отказ на Русия от ангажиментите й съгласно Минските споразумения.

Блинкън допълни, че страните по света са задължени да не признават новите "държави", създадени чрез заплаха от употреба на сила. Той посочи, че санкциите на САЩ не са насочени срещу народа на Украйна и ще позволят продължаването на оказването на хуманитарна помощ. Блинкън отбеляза, че указът за налагане на санкции, който ще подпише американският президент Джо Байдън, е призван да попречи на Русия да извлече изгода от признаването на двата отцепили се региона в Източна Украйна.

Източник: БТА

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Go
    Gost
    3 -1
    07:58, 22 фев 2022
    Боклук скапан краварски я си заври грозната муцуна на слънцето
  • 2
    Ба
    Байданчо
    4 0
    09:52, 22 фев 2022
    Абе байдъне, що не си гледаш пенсията. Какви санкции налагаш бе, за това, че Путин ви е.ба мамата на всички ястреби. Кога ще се огледате наоколо и да спрете да се бъркате в живота на всеки. Какво правите в България ?
  • 3
    Ло
    локомотива
    1 0
    17:01, 22 фев 2022
    Абе дедко гледай си памперсите и деменцията и не си ври носа там където не ти е работа.Кои сте вие че ще се месите в отношенията на другите държави,явно искате да ядете хурката.
Последни новини