Откриха Месеца на Америка в Кърджали с лекция на президента на АЛДЕ Илхан Кючюк

    Днес откриха дванадесетото издание на Месеца на Америка в Кърджали с лекция на евродепутата и президент на Алианса на либералите и демократите Илхан Кючук.Гости на проявата бяха зам.-посланик на САЩ Андрия Бруе-Родригез и кмета на община Кърджали инж.д-р Хасан Азис.Организатори на Месеца на Америка са Дружеството „Приятели на САЩ“;Община Кърджали и американското посолство.

    Кратко въведение направи председателката на Дружество „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова.Тя представи ретроспекция на дванадесете издания,като посочи,че на миналогодишното е присъствала и посланик Херо Мустафа.Иванова подчерта,че за първи път участие в проявите взема евродепутат.

    Градоначалникът посочи дългогодишното партньорство на общината със САЩ.Той отбеляза,че Кърджали е градът в страната със най-много символи на приятелството:Дружество за приятелство,булевард „Вашингтон“;Пентагон и др.В побратимения американски град Елкхарт има парк,който носи името Кърджали.

    Зам.-посланик Родригез прочете на български послание на Н.Пр.Херо Мустафа.Дипломатът подчерта,че връзката между американския и българския народ,става по- силна благодарение на дружества като това ръководено от Валентина Иванова.Има все повече неща,които ни обединяват,отколкото такива,които ни разделят.Заедно сме по-силни.С нетърпение очаквам следваща среща с жителите на Кърджали,отбелязва посланик Мустафа.

    Андрия Бруе-Родригез посочи,че посланик Мустафа й е разказала за топлото посрещане в Кърджали.Тя изрази удовлетворение от равнището на връзките между Кърджали и САЩ.Сподели мечтата си да види Перперикон.Подчерта заслугата за топлите отношения на Валентина Иванова,както и благодари на кмета,че е част от събитието. Отбеляза приноса на Илхан Кючук за контактите между САЩ и ЕС.Изрази очакването да чуе неговото виждане за ползите от трансатлантическото партньорство.Трябва да изграждаме отношения на взаимно уважение,подчерта дипломата.

    Президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк сподели,че любовта му към Америка започва от младежките му години,когато иска да разбере американската мечта и 19-годишен заминава за САЩ.Работи упорито и се връща с 10 000 долара.Разбира,че в основата на успеха е вярата в собствените сили и неуморния труд.

    Илхан Кючук не пропусна ролята на американския президент Уидроу Уилсън за съвремения свят,включително и за оцеляването на България.Той акцентира и върху плана „Маршал“ за създаването на Европейския съюз.Обясни,че евроинтеграцията на България трябва да следва закономерности-първо НАТО и след това ЕС.

    Имаме лукса да живеем в мир и благоденствие ,подчерта лекторът.

    Той отговори на многобройни въпроси от залата.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      От
      ОТВРАТЕН
      0 0
      08:10, 8 фев 2022
      Какви са тези смешни изпълнение . Този баш дето не е турчин а с помашки акцент ща ме поучава.пародия.
    Последни новини