За първи път евродепутат гостува в Месеца на Америка в Кърджали

Изображение 1 от 5

    Месецът на Америка традиционно се провежда през февруари. Тази година е неговото дванадесето издание. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.

    Откриването е планирано за 7 февруари. Евродепутатът Илхан Кючюк ще изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз – САЩ“. За първи път в Месеца на Америка ще участва член на Европейския парламент.

    Предвидениса онлайн тематични срещи на млади хора от Кърджали. Кристин Лорд, президент и главен изпълнителен директор на неправителствената организация за подобряване на лидерските способности в световен мащаб IREX, ще се включи от Вашингтон. Тя разкаже за борбата срещу невярната и дезинформацията, която нейната неправителствена организация реализира по програмата „Научи да разпознаваш“.

    Андрю Франкс от Посолството на САЩ ще запознае с образователната система в Съединените щати. Той ще направи и интересна съпоставка с българското училище, тъй като от 2012 до 2014 година беше преподавател по английски език в Средно училище „Отец Паисий“ като доброволец от Корпуса на мира.

    За седма поредна година се провежда конкурс за превод от английски на български език сред ученици от горните класове в големите училища. Жури с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт“, определя най-добрите работи, а  наградите се осигуряват от Посолството на САЩ.

    Екип от млади програмисти-ученици в Средно училище „Отец Паисий“ разработва интернет игра-куиз за американските президенти, която ще бъде представена през Месеца на Америка.

    Продължава и поредицата „Легенди на джаза“, която се реализира в партньорство с Общинско радио Кърджали. 100 години от рождението на Чарлз Мингъс и 90 години - на Джо Завинул ще бъдат отбелязани със специални музикални предавания.

    Младите журналисти и фотографи от школите в Общински детски комплекс вече работят по изданието на ученическия вестник „Приятели плюс“, който разказва за живота и успехите на кърджалийски ученици у нас и по света.

    В партньорство с Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и Езикова гимназия „Христо Ботев“  с изложби и четения на произведения в оригинал ще бъдат отбелязани кръглите годишнини от рождението на американските писатели Джон Стайнбек и Джон Ъпдайк.

    В Месеца на Америка през годините са участвали президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси, директорът на БТА Максим Минчев, американският баскетболист Джими Хънт, арх. Димитър Андрейчин, доц. Костадин Грозев от Софийския университет, блус певецът Васко Кръпката, Иван Сотиров, бивш консул на България в Чикаго, журналистите Светослав Иванов от БТВ и Маргарита Асенова от Вашингтон, книгоиздателката Мария Панчева и др., припомнят от дружество „Приятели на САЩ“. През 2015 година в Дома на културата  голям концерт изнесе американската джаз и блус изпълнителка Джанис Харингтън.

    Представени бяха изложби на художниците Кина Бъговска и Георги Кочев, свързани с Кърджали, които живеят в САЩ, както и на фотографката Светлана Бахчеванова от Ню Йорк.

    Миналата година по време на Месеца на Америка нейно превъзходителство Херо Мустафа, посланик на САЩ, посети Кърджали и се включи в проява от програмата.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ре
      РЕАЛИСТ
      0 0
      14:12, 3 фев 2022
      Този клоун -с турско име и помашки акцент - като всички от дпс ще е много по смирено акто се скрие и рядко да мърси обществените медии. Жонглира с двадесет изречения и щампи като лидера му -кандидата за парзидент карадайов. Всичко което предложат следва да се прави точно обратното. Вижте че на тях не може да се разчита на никаква промяна защото са корумпирани до уши. Всичко ще бламират заедно с герб под различни хорми-пряко и косвено-защото знаят че са за конфискации зцатвор и т.н. Дпс следва да се изкорени до последния номенклатурчиик.
      Партия пп следва още малко да ги потърпи и да излезат с официална позиция предз народа начело с президенда и да разкажат на ообществото че при тази конфигурация не могат да се извършат никакви кардинални промени.гарантирама че болшинството от народа ще ги подкрепи и после наред,без никакви компромиси - целия ешалон от дпс най вече и герб вън от всички структури където са се укрепили и като змии ччакат да се обърне палачинката. Запомнете уважаеми управляващи - обединете се дб,пп,итн, иначе си отивате и народа за последен път ще се разочарова и това чакат тези чакалии -болни за влас и грабежи
    Последни новини