Пловдивчани на протест срещу презастрояване на Гребната база

Десетки пловдичани се събраха на мирен протест под наслов "Да спасим, Гребната база от презастрояване!".

"Днес всички ние сме тук за да изразим несъгласието си за отдаването на концесия на 150 дка общинска земя на Гребната база. Ние искаме общината ба изтегли обявената концесия и да се наложи мораториум върху разпродажбата на пловдивските имоти", каза пред БТА Атанас Бояджиев един от инициаторите на протеста и член на сдружението "Аз обичам Пловдив". Според него тази концесия се дава, за да може да се построи един втори гребен канал от 2000 метра и към него да бъдат осигурени 1000 паркоместа или 15 декара паркинг. Всички хангари ще бъдат изградени на ново, отдавани под наем на спортните клубове по гребане. Ще бъде изграден още хотел, атракциони, увеселителни паркове и това всичко ще се плаща от пловдичани, тъй като достъпът ще бъде ограничен, за да печели концесионера.

"Това е в следствие на политиката, която води кметът на Пловдив Здравко Димитров, непрозрачна със схеми. Основната идея на тази концесия е да се дадат на негови приближени строителни компании тези декари общинска земя и да я превърнат в една огромна строителна площадка. И скрити зад спортните клубове по гребане да превърнат Гребната база в частен парк", заяви Бояджиев.

Протестът бе подкрепен на място и от новият Областен управител на Пловдив Йордан Иванов. Пред медиите той заяви, че намира за нецелесъобразно унищожаването на "белия дроб" на Пловдив, защото градът е презастроен, и защото преди две години когато бе избрана новата местна власт на Пловдив обеща, да се спре презастрояването, да има повече дървета, да има облекчен трафик и добър обществен транспорт, а досега всичко което виждаме е точно обратното, заяви Областният управител. Той добави, че еманацията на този процес е изсичането на дървета и застояването на Гребната база. Предстоящата седмица му предстои среща в ръководството на община Пловдив, на която да бъдат обсъдени всички страни по казуса на протестиращи и на общината.

Досега над 3500 пловдичани са се подписали и са подкрепили онлайн петицията срещу отдаването на концесия на Гребната база, за дасе построи втори гребен канал. На място също можеше да бъде подкрепена петицията.

Протестиращите се огранизираха и в почистване на района, като събираха разхвърляните безразборно в зелените площи на Гребната база всякакви отпадъци.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини