Жалби на граждани - директно до ДАНС. Преглед на националния печат

„Дума": Президент и премиер удариха първия звънец

Общо 59 596 първокласници прекрачиха вчера за първи път училищния праг. Заедно с тях школския звънец удариха президентът, премиерът и всички министри. Първите мъже в държавата избраха различни училища в страната, за да открият новата учебна година точно в 9 часа сутринта под звуците на националния химн.

Държавният глава Георги Първанов бе в пловдивската Образцова математическа гимназия "Проф. Кирил Попов". В краткото си слово президентът подчерта, че в образованието трябва да има приемственост и утвърждаване на изградените през годините традиции. Той коментира още, че е нужна промяна в учебните програми, а кадрите, които излизат от училищата ни, да са конкурентоспособни на европейския пазар. Много важно е да укрепим това, което имаме, защото в образованието трябва да има приемственост, отбеляза президентът. По думите му онова, което би трябвало да се промени, е материалната база и състоянието на сградния фонд на училищата.

"24 Часа": АЕЦ „Белене" ще струва до 6 млрд. евро

Цената на строителството на АЕЦ „Белене" няма да надвиши 6 млрд. евро. Това заяви вицепрезидентът на компанията „Атомстройекспорт" Генадий Тепкян пред БНР.

Според него твърденията в българското медийно пространство за сума до 10 млрд. евро са абсурдни.

Той допълни, че строителството вече се е забавило с 15 месеца и ако се замрази две години, това би довело до оскъпяване от над 300 млн. евро.

„Стандарт": Викат по телефона Желев на разпит

Втори министър от кабинета "Станишев" на разпит. След земеделския шеф Валери Цветанов на разговор в полицията е привикан екс здравният министър Евгени Желев. Дълго време разследващите търсили министъра по телефона и с призовки, но все неуспешно. В края на миналата седмица обаче служител го открил на мобилния му телефон и така го извикал на разпит, довериха запознати пред "Стандарт".

Стандарт": Ковачки не връща 16 млн., отива на съд

Бизнесменът Христо Ковачки ще се изправи пред Темида до дни. Той е обвинен в укриване на данъци в размер на 16 милиона лева. Градският прокурор Николай Кокинов е разписал обвинителния акт вчера. По думите му папките по делото са събрани в 250 тома. Ковачки е отказал да плати дължимото на държавата и по този начин се лишава от възможността да избегне съдебен процес. Законът предвижда редукция на наказанието в случай че той бе сключил споразумение с прокуратурата и бе платил дължимото до приключване на наказателното производство.

„Труд": Граждани ще могат да пишат до ДАНС

ДАНС ще може да приема жалби, сигнали, молби и т.н. от граждани, когато те имат отношение към работата на родното ФБР. Какво да се прави с тези сигнали, ще се реши с наредба на председателя на агенцията, а подалите сигнали ще получават информация за резултата от проверките.

Това е една от поправките в закона за ДАНС, подготвени от ГЕРБ, научи "Труд". Законопроектът, изготвен по заповед на премиера Бойко Борисов от експерти в МВР и ДАНС, се очаква да бъде внесен в парламента след решение на Министерския съвет.

„Дума": Жива верига срещу софийските бали в Пловдив

Да спрат с жива верига камионите с отпадъци от София се заканиха вчера жителите на две пловдивски села. Хората от с. Оризаре и с. Кадиево обявиха на пресконференция, че ще направят всичко възможно, за да не допуснат складирането на 100 000 тона столични бали с боклук в депото в Цалапица. Те планират и зрелищен протест този четвъртък, когато е сесията на Общинския съвет в Пловдив, на която трябва да се гласува крайното решение за приемането на софийските отпадъци. Хората се заканиха да присъстват на сесията с маски на лицата. По думите им сметището в Цалапица е много близо до техните села, а старите софийски бали ще замърсят въздуха, който и без това ги трови от години. Децата в Оризаре се оплакват от кожни заболявания, причината за които са вредните емисии, отделяни при горенето на органични отпадъци. Това обясни екологът Георги Стефанов от партия "Зелените", която подкрепя протестите срещу столичния боклук.

„Новинар": Вият хоро за Спаска Митрова

Протестно хоро ще се извие в четвъртък вечерта пред сградата на македонското посолство в столицата. Хората, които ще танцуват на улицата, искат от правителството на западната ни съседка да освободи от затвора българката Спаска Митрова, която излежава тримесечна присъда от 30 юли 2009 година. Това съобщиха вчера представителите на едноименния инициативен комитет в нейна защита. Жената е осъдена, защото не е осигурила условия на съпруга си да вижда детето им. Междувременно майката на Митрова - Сузана, се срещна вчера с министъра за българите в чужбина Божидар Димитров. Той е предложил българско гражданство на цялото семейство, а на Сузана работа като съветник за Македония към ведомството

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини