Случаят "Спаска Митрова" стигна до Европейския парламент

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Евгени Кирилов отправи призив към европейският комисар по въпросите на разширяването Оли Рен да се запознае лично със случая на македонската гражданка с български паспорт Спаска Митрова.

В рамките на едноминутно изказване в началото на пленарната сесия, Евгени Кирилов изложи пред своите колеги от ЕП случая със Спаска Митрева, осъдена на 3-месечен затвор и с отнети родителски права над невръстното си дете, заради "невъзможност от нейна страна да предостави легло на бившия си съпруг".

Българският евродепутат обърна особено внимание на членовете на ЕП на грубото отношение към 23-годишната жена, както по време на принудителното й отвеждане от полицията, така и след това.

"Г-жа Митрова е получила и българско гражданство в началото на тази година. Това изглежда е основната причина за нечовешкото третиране, тъй като не е единичен случай", заяви още Евгени Кирилов. Той припомни въпроса, който е отправил към сегашния македонски външен министър преди две години "защо е тази омраза към македонци придобили българско гражданство" и дадения му отговор, че "това са остатъци от миналото".

"След като положените усилия от българските президент и правителство не дават резултат, обръщам се към комисаря Оли Рен лично да се запознае с този крещящ случай в страна, която желае да започне преговори за членство", заяви Евгени Кирилов.
Той допълни, че е запознал евродепутатите с това, че случаят "Спаска Митрова" е "едно драстично нарушаване на човешките права, за нечовешко третиране и че сериозните съмнения за това са, че е получила българско гражданство в началото на годината.
Евгени Кирилов е обърнал внимание на евродепутатите, че това не е единичен случай от македонска страна. "Обърнах внимание на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, да се запознае със случая и че усилията и на българският президент и на правителството ни не дават резултат, а Македония желае да започне преговори за членство в ЕС". Евгени Кирилов добави, че до този момент Македония прави груби грешки с политическите критерии от Копенхаген, свързани с човешките права, които "първото нещо с което се започва преговорен процес".

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров предложи на семейството на Спаска Митрова да подадат документи за придобиване на българско гражданство и обеща съдействие, съобщиха от правителствената пресслужба. Това стана по време на срещата му със Сузана Митрова – майка на сънародничката ни, която излежава тримесечна присъда в македонския затвор "Идризово".

Сузана Митрова изказа благодарност на българското правителство за подкрепата по случая със задържаната българка. Митрова окачестви действията на българските институции като адекватни и в защита на човешките права. Съгласно македонското законодателство, Спаска Митрова трябва да бъде освободена от „Идризово” на 29 октомври т.г. "Не може една майка да бъде отделена от детето си", категоричен бе министър Димитров. По думите му, това противоречи и на европейските критерии за спазването на човешките права.

По време на разговора си министър Димитров се запозна детайлно с проблемите, които среща семейство на Митрова и заяви готовността си да съдейства за преодоляването им.

Майката на Спаска Митрова – Сузана е потърсила днес помощ в Агенцията за закрила на детето. Там тя ще поиска съдействие, за да може да задържи детето на осъдената й дъщеря в Македония. Майката на Митрова е провела среща вчера със зам.-министъра на външните работи Марин Райков.

Членовете на комитета организират мирен протест в четвъртък в подкрепа на осъдената българка, озаглавен "Хоро за Спаска".
Организаторите обясниха още, че е важно какво послание ще бъде излъчено към Македония след протеста. Някои от членовете на комитета изразиха негативизъм, че може да се активират двете условни присъди на Спаска Митрова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини