Най-добър в историята или за годината: въпросите след "Златна топка" №7 на Меси

Златната топка" е индивидуален приз, който се връчва на най-добрия футболист в света през годината - по този начин френското списание "Франс футбол" описва наградата, която организира и връчва всяка година.

В понеделник вечер Лионел Меси спечели за рекорден седми път най-ценното индивидуално отличие, изпреварвайки Роберт Левандовски. Битката между аржентинеца и нападателя на "Байерн" (Мюнхен) беше оспорвана, като Меси спечели с 33 точки. Единственият път, в който победата се решава с по-малка разлика, беше през 2019 г. (Меси изпревари Върджил ван Дайк с едва 7 точки).

Триумфът на аржентинеца беше посрещнат със смесени емоции - мнозина определиха класацията като опорочена или обезличена, докато други приветстваха този избор, тъй като Меси е считан за най-велик в историята.

Той обаче повдигна много въпроси - дали изборът се прави наистина за това кой е най-силно представил се в календарната година или по отношение на наистина най-добър футболист като индивидуални качества.

Седмата "Златна топка" - различната

"Седемте чудеса на футболния гений" - така вестник "Екип" определи седмата "Златна топка" на Лионел Меси. Тя обаче може да бъде наречена и различната, след като е първото отличие, което аржентинецът печели като футболист на друг клуб, а не на "Барселона".

Победата на Меси е различна и по много други показатели. Първият му триумф през 2009 г. дойде в края на един невероятен сезон, в който "Барселона" спечели шест купи. Година по-късно каталунците подобриха рекорда по точки в Ла Лига, а през 2011 г. дойде требъл.

Четвъртата поредна "Златна топка" беше спечелена през 2012 г., когато в календарната година Меси вкара 91 гола. Следващият му успех дойде през 2015 г. след нов требъл за "Барселона", а през 2019 г. аржентинецът изведе каталунците до титлата в Ла Лига. Тези шест успеха бяха в съперничество с Кристиано Роналдо, който неизменно беше втори или трети, но сега португалецът остана далеч зад Меси - едва шести.

През тази година Меси спечели само едно отличие в прощалния си сезон с "Барселона" - Купата на краля. Сам по себе си този трофей никога не е бил с толкова голяма тежест при предишните му успехи. През лятото Меси прекъсна и сушата си без отличие с Аржентина, триумфирайки в Копа Америка. На континенталния турнир той беше избран за най-добър играч, като завърши с четири гола и пет асистенции. Той беше въвлечен в девет от 11-те гола на Аржентина в надпреварата.

Но достатъчни ли са тези два трофея да бъде Меси №1, след като никога досега играч, печелил Копа Америка, после не е бил сред призьорите за "Златната топка".

По отношение на головете и асистенциите през 2021 г. Меси също е по-назад спрямо останалите световни звезди. До края на гласуването аржентинецът беше с 41 гола, което му отреди шесто място сред реализаторите. С повече 2021 г. завършват Левандовски (64), Килиан Мбапе (45), Ерлинг Холанд (44), Роналдо и Карим Бензема (по 43).

Друг аргумент е, че Меси все още не показва толкова много и в новия си отбор ПСЖ с изключение на епизодични избухвания, както срещу "Манчестър сити" в Шампионската лига.

Големият въпрос, който изниква, е какво значи най-добър? Дали става въпрос за най-добър голмайстор, играч с най-много асистенции, цялостно влияние върху отбора или съвкупност от качества. На страната на Меси е и дълголетието му, тъй като от 14 години той продължава да бъде на високо ниво. Това доказва и фактът, че Меси е единственият играч, вкарал 20 или повече гола в 13 поредни сезона. През този период само веднъж аржентинецът не беше сред първите трима за "Златната топка" (2018 г. е пети).

Как се избира най-добрият и има ли критерии

Липсата на ясни критерии в избора на "Златната топка" винаги прави наградата най-коментирания индивидуален приз изобщо в света на спорта.

Правилата, които "Франс футбол" въведе, от години са ясни. Жури на френското списание избира 30-те номинирани, за които след това гласуват акредитирани журналисти от цял свят. Всеки избира петима играчи, а този с най-много точки печели.

Всичко това обаче дава шансове за т.нар. регионално разпределение на точките. Обичайно Меси печели убедително вота в Южна и Централна Америка, Азия и Африка. В Европа точките за аржентинеца често са по-малко.

Какво направиха другите

Какво е нужно да направи един играч, за да победи Меси - такъв въпрос зададе германското издание "Билд" минути след церемонията за "Златната топка". Цяла Германия очакваше звездата на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски да получи приза, още повече че през 2020 г. той беше фаворит. Тогава обаче организаторите решиха "Златна топка" да няма заради пандемията от COVID-19, което беше и първо пропускане от въвеждането през 1956 г.

Левандовски изпраща изключително силни две поредни години. Първо помогна на баварците да спечелят Шампионската лига, а през 2021 г. триумфира с тима с девета поредна титла в Бундеслигата и счупи рекорда за голове в един сезон на Герд Мюлер.

Меси също призна изключителното представяне на Левандовски и призова организаторите да му връчат приза за 2020 г.

Аргументите срещу Левандовски са, че той отпадна рано с Полша на Евро 2020, независимо че нападателят не играе в един от водещите национални тимове в света. Също така Левандовски беше застигнат от т.нар. Проклятие на "Байерн", като от 1981 г. играч на баварците не е печелил "Златната топка". Преди 40 години това направи Карл-Хайнц Румениге.

Други играчи, сочени предварително за фаворити за отличието, бяха Жоржиньо и Карим Бензема. Много експерти се обединиха около мнението, че ако се гледат отличията, спечелени през годината, именно Жоржиньо изпъква. Халфът спечели Шампионската лига с "Челси", а след това помогна на Италия и за първата европейска титла от 1968 г.

Други обаче повдигнаха въпроса може ли Жоржиньо да спори като индивидуален принос с Левандовски и Меси. Същата логика, която спря и Върджил ван Дайк за отличието през 2019 г., независимо че бранителят на "Ливърпул" трудно можеше да бъде сравняван на база статистика с Меси.

Карим Бензема пое ролята на лидер в "Реал" (Мадрид) от две години и продължи бляскавото си представяне, но лошият му имидж, гарниран с обвинения в изнудване и скандали, го оставиха четвърти.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини