Олимпийският огън лумна с пламък от генералната репетиция

  На мястото където са се провеждали игрите в Древна Гърция днес беше запален Олимпийският огън. Заради облачно небе обаче той лумна с пламък от генералната репетиция ден по-рано. Така не беше изпълнен ритуалът по традиционното му запалване, в който огънят се пали в сребърна факла от слънцето.

  Гръцката актриса Мари Мина, която се превъплъти в ролята на върховна жрица, запали огъня за старта на щафетата му от Гърция към Франция.

  От древния стадион в Олимпия факлоносците ще пренесе огъня на повече от 5202 километра през Гърция и до предаването му на организаторите на Игрите в Париж на 26 април.

  Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах посочи, че запалването на огъня комбинира поклонение към миналото на древна Олимпия и акт на вяра в бъдещето.

  „В тези трудни времена с войни и нарастващи конфликти, на хората им е писнало от цялата омраза, агресия и негативни новини. Ние копнеем за нещо, което ни събира, което е обединяващо. Нещо, което ни дава надежда“, добави той.

  Първият факлоносец бе гръцкият олимпийския шампион по академично Стефанос Дускос. Той предаде факлата с огъня на олимпиадата на шампионаката по плуване от Франция Лор Маноду.

  Огънят ще бъде носен от 600 души. Те ще преминат през 13 региона на Гърция и през 7 острова, ще пресекат  43 града и 5 общини, ще минат и през 10 археологически площадки в два Олимпийски музея -на Атина и Солун. 

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини