И в Загреб протестират срещу противоепидемичните мерки

Хърватски граждани, които се противопоставят на използването на така наречените Сovid паспорти, протестират в хърватската столица Загреб, съобщи Хърватската национална телевизия HRT.

Според информацията автобуси с протестиращи са пристигнали от различни градове на страната до две сборни места, разположени в близост до централния площад Бан Йосип Йелачич, където демонстрантите ще отидат в две организирани шествия. Броят на участниците все още не е посочен, но кадрите показват, че те вече са няколкостотин.

В социалните мрежи организаторите нарекоха настоящия митинг "Бял тих марш", като по този начин подчертават мирния характер на демонстрацията.

Както отбелязват в правоохранителните органи на Загреб, акцията не е разрешена. Тя ще бъде охранявана от полицейски служители, разположени по маршрута на шествията.

В Хърватия, поради тежката епидемична ситуация, от 15 ноември е в сила изискване за наличието на Сovid-паспорти за служители и посетители на всички държавни учреждения. От 16 ноември тази мярка е разширена и в образователния сектор. При тяхно отсъствие се изисква отрицателен PCR тест.

Според Националния щаб за гражданска защита, броят на ваксинираните с първия компонент на ваксината в Хърватия е 62,14% сред възрастните, или 52,04% от общото население на страната.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Св
    Свободен човек
    1 -1
    10:07, 22 ное 2021
    Така реагират развитите общества, когато им се налага ДИКТАТУРА, когато им се отнемат нормални човешки права, правото на движение, правото на работа, правото на социален и културен живот, правото да разполагаш със собствения си живот и със собственото си тяло. В западния свят има повече свободолюбиви хора. Ботев и Левски се обръщат в гробовете си като гледат какви страхливи мекотели са сънародниците им…

Още новини

Последни новини