Двама простреляни по време на протести в Ротердам срещу ковид ограниченията

Тълпи демонстранти подпалваха автомобили и хвърляха камъни и фойерверки по полицаите, които отвръщаха с предупредителни изстрели и водно оръдие по време на протести снощи в Ротердам срещу ковид ограниченията, предадоха Ройтерс и ДПА.

Говорителка на местната полиция каза, че се били произведени предупредителни изстрели, но и насочени изстрели, защото ситуацията е била "застрашаваща живота". По думите й двама души са ранени, вероятно от предупредителни изстрели, но точната причина ще бъде установена от разследването.

Снимки от събитието показват пламъци по паважа, разхвърляни столове, контейнери за смет по улицата и подпалена полицейска кола. Заради безредиците са спрени до второ нареждане влаковете до и от пристанищния град, без да са осигурени заместващи автобуси за желаещите да пътуват.

Демонстрацията, свикана от няколко организации, бе срещу плановете на правителството да въведе здравен сертификат заради увеличаващия се брой случаи с коронавирус в Нидерландия. Според мярката само на ваксинирани и преболедували Ковид-19 ще бъде позволено да посещават публични прояви, кафенета и ресторанти.

След като през януари т.г. в кралството бе наложен локдаун също имаше големи размирици в няколко града, от които бяха нанесени материални щети за милиони евро. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бр
    Браво на холандците
    5 -1
    10:38, 20 ное 2021
    Свободата се защитава с бой, когато ти я отнемат. Така се прави !
  • 2
    АТ
    А тези полицайчета
    2 0
    10:45, 20 ное 2021
    си мислят сигурно че гражданите трябва да приемат да бъдат роби, защото така нареждат властите?! Тази професия е крайно време да си оправи начина на мислене, да мислят по човешки, а не като наемна войска на управляващите. Който няма човешко сърце, а е робот или лист хартия - това не е човек. Понякога има и несправедливи закони, които няма как да бъдат приети и изпълнявани, и полицаите трябва да го разберат, ако искат да бъдат човеци.
  • 3
    А
    А
    2 -1
    10:48, 20 ное 2021
    влаковете защо са спрени - на какво основание - какво са виновни останалите граждани, които не са на протеста. Що за тъпашка и безмозъчна заповед, издадена от *********. Ковид-мерките са малоумие.
  • 4
    То
    Този който ги е прострелял
    1 0
    10:55, 20 ное 2021
    трябва да плати лечението на невинните граждани в болницата.Ако умрат, този полицай е длъжен да плати разноските по погребенията. След което да бъде разстрелян на стадиона. Този дето е стрелял по мирни граждани е пълен боклук. Той не става за Европа, по-добре да го пратят в Африка. Полицията в Нидерландия да не би да иска гражданска война? Следващият път протестиращите по-добре да отидат въоръжени. След като полицията обявява война на народа - тя защитава власт-имащите, които слугуват на масонската измет и на СЗО.
Последни новини