Васил Велев, АИКБ: Времето за нова мярка в подкрепа на бизнеса беше проспано през лятото

Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя постоянните разходи на компаниите при рязък спад на продажбите. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

Ние сме в такова положение, тъй като бизнесите не са напълно затворени, но са с ограничение в дейността, в същото време постоянните разходи си вървят, обясни той.

Вместо през лятото да се изработи такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да правят такива разработки и сега стигаме до тази ситуация, че редица сектори са изправени пред затваряне и фалити.

Домакинствата все по-осезаемо изпадат в една галопираща дупка с повишението на цените, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ. Той посочи като пример драстичното увеличение в цените на основни хранителни продукти като олиото.

Трябва да се компенсират доходите с поне същия темп, който сме имали до момента. Даваме си сметка, че това няма да е лесно за фирмите и точно за това сме съгласни с бизнеса, че трябва да бъде компенсиран от държавата, обясни председателят на КНСБ.

Нека да е ясно, че ние подкрепяме зелените сертификати, подчерта Васил Велев.

Това е по-добрата алтернатива пред пълното затваряне. Ние апелираме към работодателите да насърчат ваксинирането, допълни той.

Тестовете за работещите обаче трябва да бъдат безплатни, тогава ще бъдат равнопоставени тези опции - ваксинация, преболедуване или тестове, допълни от своя страна Димитров.

Източник: БНТ

Коментари в сайта (2)

  • 1
    )
    )
    3 -2
    09:30, 28 окт 2021
    Не спряха да реват, бизнес-менте.
  • 2
    Ку
    кух
    1 -1
    11:35, 28 окт 2021
    Долу служебното правителство и румен радев! Фалираха България.
Последни новини