Колко полезни са ябълките?

Разтворимите фибри, какъвто е пектинът, и антиоксидантите са необходими на организма, тъй като чрез тях може да се защити сърцето и кръвоносните съдове от увреждания.


Не случайно същенствува поговорката „Ябълка на ден държи доктора далеч от мен.“. Въпреки че реално консумацията на ябълки не допринася за подобряване на здравето и информацията от подобни изследвания е противоречива, консумацията на плодове и зеленчуци, не само ябълки, е крайно необходима на организма заради полезните естествени нутриенти, които осигуряват за поддържането на фините вътрешни процеси в него.


Според мащабен обзор консумацията на сурови и сушени ябълки понижава риска от сърдечносъдови заболявания, основно като се повлияват стойностите на лошия холестерол в кръвта. Ябълковият сок доказано няма такъв ефект.

 

Ползата на флавоноидите за здравето на сърцето се потвърждават в проучване, което включва повече от 66 хиляди жени. При него приемът на флавоноиди чрез храненето се свързва със занижен риск от исхемична болест на сърцето.2 Освен това тези растителни съединения играят положителна роля в профилактиката на инсулта.


Пектинът, на който са богати ябълките, помага за отслабване. При проучване се доказва, че консумацията на повече плодове и, конкретно, повече ябълки и круши, допринася за поддържането на телесното тегло.


Ябълките имат нисък гликемичен индекс. Това означава, че въглехидратите в тях се освобождават в организма по-продължително време, не се предизвикват резки скокове на захарта и инсулина в кръвта, което означава и че след консумацията им не настъпва чувство на прегладняване и в последствие прехранване. Ябълката е и нискокалорична, което я прави наистина подходяща за междинна закуска.


Експертите считат, че една трета от случаите на рак са предотвратими при корекция на начина на живот и хранителните навици. Смята се, че антиоксидантите и фибрите добринасят за предотвратяване увреждането на ДНК и съответно, за намаляване риска от развитие на рак. При консумацията на ябълки, както и на други плодове и зеленчуци, хората по-рядко страдат от рак на белия дроб, дебелото черво и млечните жлези.


Същите полезни вещества могат да предпазят и панкреаса от увреждания и развитие на диабет. При проучване се намира, че при консумиращите поне ябълка на ден жени рискът от диабет е 28% по-малък. И същият ефект не се получава при опит те да се заменят с хранителни добавки, съдържащи техни полифеноли.


Е, ябълката е традиционен плод за нас и сме в сезона, когато можем да си я набавим в свеж вид...

 

 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини