Полезно ли е сиренето?

Американската сърдечна организация препоръчва наситените мазнини да бъдат ограничени и заместени с по-здравословни растителни мазнини, например зехтин. Проучванията показват, че така се намалява рискът от сърдечносъдови заболявания.


Според актуално проучване на Националния център по биотехнологична информация на САЩ (NCBI) хранителният режим, който включва прием на пълномаслени млечни продукти, не е толкова нездравословен. Чрез намаляването им до определена степен е възможно да се намали риска от заболявания.

 

Ако желаем да включим сиренето в дневното си хранене, има здравословен начин да го направим.

На първо място, е важно да се внимава с количествения му прием. Примерите за разумни порции са една четвърт чаша настъргано сирене, около 40 грама твърдо сирене или половин чаша котидж или рикота.


Това е максималната дневна дажба, която човек може да си позволи, ако желае да се храни здравословно. Други източници на наситени мазнини, като слънчогледовото олио, което използваме за готвене, може да бъдат заменени с растително базирани. Такива са зехтин “екстра върджин” или олио от авокадо.


Важно е да се внимава и за нивата на натрий в различните видове сирена. Сиренето котидж, фетата, синьото сирене и пармата са от по-солените, докато рикотата, швейцарското и козето сирене съдържат по-малко от 150 милиграма натрий на порция.


Нивата на калций също са изключително важни за здравословното хранене. Крема сиренето, например, съдържа едва 120 милиграма калций от общо 1 300 препоръчителни за деня. Добри източници с минимум 10% стойност са пармезанът, рикотата и чедърът.

Необходимо е да проследим и нивата на протеин, които приемаме на дневна база. В 40 грама крема сирене се съдържат 2 грама протеин, докато в сиренето Бри и овчето сирене, например, има около 5 грама за същото количество. За повишаване на протеиновия прием се препоръчват рикота, котидж, пармезан, швейцарско, чедър.


Широко разпространено грешно разбиране е, че ако човек има непоносимост към лактоза, то той не бива изобщо да я приема под всякаква форма.


Някои хора са способни да преработват храни с ниски нива на лактоза или дори с по-високи, но при по-малки порции, особено в комбинация с други храни.  


Меките сирена, като котидж, рикота, фета, чедър и други имат по-висок лактозен процент от по-твърдите сирена. Затова се препоръчват за хора с нисък праг на толерантност към лактоза.

Най-добрият съвет за постигане на здравословен режим е редуцирането на преработени храни, в които се включват и сирената. Най-здравословният начин да консумираме сирене зависи от храните, към които го добавяме. Препоръчват се повече растителни, като зеленчуци, плодове, зърнени и бобови култури, ядки и семена.


Изводът е, че ако отделни хранителни нутриенти, като наситените мазнини, са вредни, други компоненти в храната, която приемаме всеки ден, може да са полезни.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини