Ползи за здравето от конопеното семе

Конопеното семе е един чудесен източник на растителни омега-3 мастни киселини. То е богато на редица хранителни вещества, които са ценни за здравето и могат да допринесат за подобряването му.

Каква е хранителната стойност на конопеното семе?

В 30 грама или около една супена лъжица конопено семе се съдържат:

  • 166 калории;
  • 14,6 г мазнини;
  • 1,5 г натрий;
  • 2,6 г въглехидрати;
  • 1,2 г фибри;
  • 0,5 г захари;
  • 9,5 г протеин.

Една порция конопено семе е сравнително богата на калории, заради което трябва да се внимава с количеството, но пък е бедна на въглехидрати, а някои от тях са фибри, което е допълнителен бонус. Затова и конопеното семе се счита за храна с нисък гликемичен индекс, което го прави идеално за консумация от хора с диабет и инсулинова резистентност.

Какви са ползите за здравето от конопените семена?

Подобрява сърдечносъдовата система

Конопеното семе е богат източник на омега-3. Тези мононенаситени мастни киселини са изключително важни за сърцето и кръвоносните съдове, защото подобряват липидния профил, намаляват холестерола, което е от голяма важност за намаляване на сърдечносъдовия риск.

Понижава риска от диабет тип 2

Конопеното семе е много богато на магнезий. Магнезият е нужен на организма, за да успява да поддържа оптимални нива на кръвна захар. Магнезият участва в процесите на разграждане на глюкозата в кръвта и намалява инсулиновата резистентност на клетките, като подобрява чувствителността им към собствения инсулин. Това намалява риска от диабет.

За по-здрави кости

Магнезият в конопеното семе помага и за изграждането на костно вещество. Магнезият, както и калцият са важни елементи за по-високата плътност на костите. Тези минерали са ценни в борбата с остеопорозата и играят съществена роля в превенцията ѝ.


Облекчава запека

Конопеното семе е много богато на фибри, които ускоряват движенията на червата и подхранват полезните бактерии в тях. Това допринася за облекчаването на запека и подобряването на метаболизма. Добавяйте по една лъжица конопено семе към закуската си с кисело мляко и овесени ядки. Това ще подобри изхождането и ще направи изпражненията по-меки.

Подобряване на паметта и концентрацията

Конопеното семе стимулира мозъчната дейност, като подобрява паметта и концентрацията. Това показват данни от скорошно проучване, цитирано от verywellhealth.com. Учените установили, че конопеното семе предотвратява увреждането на клетките в мозъка и нервната система, причинени от възпаления в тъканите.

 

 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини