Англия отмени задължителното самоизолиране за напълно ваксинираните

От днес в Англия хората, получили две ваксини, няма да подлежат на задължително самоизолиране, ако са били в близък контакт с човек, позитивен за COVID-19. Вместо това ще бъдат насърчавани да си правят PCR тест, но това няма да е задължително.

Новите правила ще важат за онези, които са получили последната доза от ваксината най-малко 14 дни преди да влязат в контакт с човек, дал положителен резултат от PCR тест. Те също така ще трябва да носят маски в затворени помещения и да ограничат контактите си с други, клинично уязвими хора. Всички, които не са получили две дози от ваксината, ще трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни.

През юли само за една седмица броят на сигналите за самоизолация в Англия и Уелс беше около 700 хиляди. Промишлеността, включително производителите на автомобили и дистрибуторите на храни, се оплакаха по това време, че броят на персонала, изолиращ се поради получени сигнали през приложението, пречи на бизнеса им.

Здравният министър Саджид Джавид заяви, че промените от понеделник са "предпазлива крачка към нормалността", която може да бъде направена благодарение на прилагането на ваксината.

Подобни правила се прилагат в Северна Ирландия, но засегнатите се препоръчват да направят два PCR теста - на втория и осмия ден, след като са идентифицирани като контактни с носители на вируса. Промените в правилата за самоизолация вече са приложени в Шотландия и Уелс

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини