Тълпа на летище Кабул, хора паднаха от самолет в опит на напуснат Афганистан

Khaama Press съобщава, че трима души са загинали, след като са паднали от самолет при опит да напуснат летище Кабул със самолет на ВВС на САЩ. Хората са загинали при паднане на земята от голяма височина.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече шокиращо видеото, в което хора в Афганистан са заснети падат на земята от шасито на американски самолет .

"Наистина се надявах, че е фейк, но беше публикувано от много медии. Афганистанци, хванати на шасито на американски самолет с надеждата да отлетят, падат на земята. На същата зема, където са труповете на мирни афганистанци, загинали вчера в блъсканицата за място в тези самолети", пише тя.

Междувременно руският посланик в Афганистан Дмитрий Жирнов съобщи, че няма причина за намаляване на персонала на руското посолство в Кабул. Според дипломата представители на талибаните са поели отговорност за защита на руската мисия. "Днес се срещнахме с тях, имаше много добро ясно цивилизовано предаване на постове от афганистанските сили за национална сигурност", каза Жирнов.

Френската авиокомпания Air France реши да спре полетите над Афганистан до по-нататъшно уведомление. Пътническите полети във въздушното пространство над Афганистан бяха спрени, след като военните съобщиха снощи, че поемат контрола над него.

Първите германски граждани напуснаха Кабул в понеделник вечерта, заяви Кристофър Бургер, говорител на германското външно министерство на брифинг в Берлин. "40 служители на посолството успяха да напуснат Кабул вчера, пристигнаха в Доха през нощта", каза той. Според него "ситуацията се развива бързо" и той не може да даде по-подробни коментари.

Говорителят на германското правителство Стефен Зайберт от своя страна заяви, че "Берлин е много загрижен за съдбата" не само на германските граждани, но и на афганистанците, които са работили за западните страни. "В съответствие с възможностите" те също трябва да бъдат изведени от страната, каза той.

Всички членки на НАТО трябва да оценят съвместно резултатите от мисията в Афганистан, заяви говорителят на германския кабинет Стефен Зайберт на брифинг в Берлин. "Резултатите от операцията трябва да бъдат обобщени съвместно в НАТО", каза той, призовавайки за "честен и критичен" подход към оценката.

Белгия, след Германия и Холандия, спира експулсирането на нелегални мигранти от страната.

Руското посолство в Кабул съобщи, че афганистанският президент Ашраф Гани е напуснал страната с хеликоптер, пълен с пари.

"[Що се отнася] до причините за падането на режима, те се характеризират с това как Гани избяга от страната. Четири коли бяха пълни с пари, те се опитаха да натоварят част от парите в хеликоптер... част от тези пари останаха на летището “, отбеляза събеседникът на агенцията.

Азербайджанското министерство на отбраната заяви, че няма заплаха за живота на азербайджанските миротворци, охраняващи международното летище в Кабул. "Понастоящем няма напрежение в сектора на международното летище в Кабул, който се охранява и защитава от задълженията на азербайджанските миротворци, за да се гарантира сигурността на летището в Кабул", се казва в съобщение на министерството.

Външните министри на Азербайджан и Турция Джейхун Байрамов и Мевлют Чавушоглу са обсъдили по телефона съвместните дейности на миротворците на двете държави в Афганистан в понеделник, съобщиха от пресслужбата на азербайджанското външно министерство.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини