МЗ: Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее

Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Това зависи от различни фактори, като основният е състоянието и реактивността на имунната система. Голямо влияние оказват и общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и др.

Заразеният, но неболедуващ човек, продължава да разпространява вируса и да бъде опасен за околните и обществото.

Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който според последните научни данни трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност. Преболедувалите също продължават да разпространяват инфекцията, независимо от създалия се имунитет.

Спазването на противоепидемичните мерки е много важно и с него трябва да се съобразяват както преболедувалите, така и всички други граждани, защото всеки един от тях може да бъде носител на вируса и да го разпространява. Това се отнася и за ваксинираните лица. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и загуба на живот.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Работи за обществото. Някои си взимат рушвета от биг фарма и не ги интересува колко ще умрат от отровите им.
Последни новини