Зловещи кадри от Якутск, слънцето изчезна по обяд

Страховити снимки и видеоклипове, направени от жителите на Кобяйски улус в Якутия следобед на 2 август, се появиха в социалните мрежи. Кадрите показват кафяво небе и нощен здрач.

Според очевидци, около един следобед небето започнало да се зачервява и бързо да потъмнява. Към три часа следобед местно време слънцето изчезнало и настъпил нощен мрак. Зловещата картина допълвала пепелта, сипеща се от от небето.

Заместник-министърът на екологията на Якутия Сергей Сивцев няколко часа след инцидента направи официален коментар. Той каза, че причината за "изчезването" на слънцето са горските пожари. Той уточни, че в момента на територията на Кобяйски улус горят 9 горски пожара, димът от които е бил довят в населените места от североизточния вятър.

Местните власти уверяват, че нищо не застрашава жителите на Якутск, и ги съветват да спазват стандартните мерки за безопасност в условията на замърсяване на въздуха. Шофьорите трябва да се въздържат от шофиране поради лоша видимост по пътищата. Някои пътища са затворени заради пожарите. Според синоптиците димът в Якутск ще остане до края на седмицата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини