14 членки на ЕС подписаха декларация против унгарския закон срещу ЛГБТ. България не е сред тях

Група от 14 държави членки на ЕС подписаха декларация срещу приетия в Унгария закон, който забранява дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в училищата. Подписи под документа положиха министри от Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Ирландия, Дания, Финландия, Испания, Швеция, Италия, Литва, Латвия и Естония. България не подписа декларацията.

В документа се заявява, че приетият от Будапеща закон е „груба дискриминация, която се базира на сексуална ориентация и полова идентичност“ и представлява ограничаване на свободите.

„Стигматизирането на ЛГБТ хората представлява ясно нарушение на тяхното основно право на достойнство, гарантирано от Хартата на основните права на ЕС“, пише още в позицията.

В декларацията се съдържа и призив към Европейската комисия (ЕК) да осигури прилагането на европейското право и да използва правомощията си, които могат да включват и иск срещу Будапеща в Съда на ЕС.

„Вярвам в Европа, която подкрепя разнообразието, не в тази, която го крие от нашите деца“, написа в Туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Министърът по европейските въпроси на Швеция Ханс Далгрен определи унгарския закон като „гротеска“.

Декларацията от държавите членки дойде точно преди началото на обсъждането на състоянието на върховенството на закона в Унгария и Полша.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    6 0
    11:40, 25 юни 2021
    Господ е създал Адам и Ева!Не може за да си интересен на другите,да ставаш мъж или жена!Не може две жени да имат дете!Как като порастне,ще каже,че няма баща или,че едната му е майка,а другата- баща!Пълни ненормалници са тези европейци,които одобряват този ужас!Демокрацията не е всеки да става какъвто си иска!Или си мъж или жена!!!!!
    • Да
      Да
      6 0
      12:57, 25 юни 2021
      И нито дума за крадливия тулуп. Баси ценностите. Един тулуп ограби цял един народ а те ни занимават с извратеняци
Последни новини