Без напрежение премина прожекцията на "Синият кафтан" в кино "Одеон"

Без напрежение премина прожекцията на филма "Синият кафтан" в кино "Одеон" в столицата. Прожекцията е част календара на "София прайд филм фест".

В неделя вечерта пред киното имаше десетки полицаи. Срещу прожекцията се обявиха няколко души, които носеха български знамена. Не се стигна до изостряне на напрежението между тях и зрителите на филма, които имаха подкрепа на защитници на ЛГБТ правата. 

Вчера прожекцията на филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт не се състоя, осуетена от няколко човека. По този повод от организацията "ЛГБТИ Действие" изпратиха отворено писмо до редица институции. На 10 юни организиран протест на крайни националисти попречи на провеждането на прожекция в кино „Одеон“ в рамките на "София прайд филм фест" – ежегодно провеждана част от културната програма на "София прайд", най-голямото събитие на ЛГБТИ общността в София и в България, се посочва в писмото. То е адресирано до кмета на София Йорданка Фандъкова, с копие до ст. комисар Калоян Милтенов, директор на СДВР, и до председателя на парламента Росен Желязков.

По-късно от МВР информираха, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще иска пълна информация по случая, за да се запознае с действията на служителите, изпратени на място вчера. Според предварителни данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Установено е, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи, информираха от МВР.

Някои партии изразиха във Фейсбук своя позиция по темата с осуетената прожекция, както и по повод "София прайд". 

"Действията на Възраждане продължават да излизат извън контрол и противоречат на всички хуманни, демократични и държавнически принципи", заявиха от партия "Продължаваме промяната" (ПП) във Фейсбук страницата си. "След като няколко пъти се опитаха да ограничат конституционното право на легитимно избрани народни представители да изразяват мнението си от трибуната на парламента, след като редовно и тенденциозно използват езика на омразата, насърчават към екстремизъм и насилие, и рушене на държавността, вчера представители на Възраждане си позволиха да ограничат правото и достъпа на български граждани до прожекция на филм", пишат от ПП. 

 "Възраждане няма да позволи пропаганда на педофилия и хомосексуализъм както сред деца, така и сред възрастни. Агресивната рекламна кампания на гей парада в София и събития в него са насочени към децата на България.  Младежката организация на "Възраждане" вече изпрати писма до всички институции, в които настоява поне детската сцена на парада да бъде забранена. Нашите младежи и техни приятели от други български организации вчера спряха прожекцията на филма и ще продължават активно да изразяват гражданската си позиция по темата", заявиха във Фейсбук страницата си от партия "Възраждане".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини