Съдът на ЕС задължи България да издаде паспорт на дете с еднополови родители

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение, че веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той трябва да бъде признат навсякъде в съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

Поводът за решението е заведеното от адв. Деница Любенова дело заради отказа на Столичната община, район „Панчарево“, да издаде акт за раждане на двегодишната Сара. Детето живее в Испания с двете си майки, едната от които е българка, и продължава да бъде без документи за самоличност.

Предстои Административният съд - София-град да приложи решението на Съда на Европейския съюз, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз.

Адвокат Деница Любенова, процесуален представител на жалбоподателите и директор на Правната програма на ЛГБТИ организация „Действие“, заяви:

"Решението на СЕС е изцяло съобразено с принципите, на които е изграден Европейският съюз, а също и с досегашната практика на съда, а именно, че всички европейски граждани следва да бъдат третирани еднакво. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се позовава на националната си и конституционна идентичност и обществения ред, за да дерогира основни права на гражданите на ЕС. Детето Сара, казва Съдът на ЕС, е наследник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват."

Венета Лимберова е председател на ЛГБТИ Организация “Действие“, чрез която се предоставя безплатно правната помощ на родителите на Сара. Според нея решението е знаково за цялата европейска общност, но също така и за България, тъй като институциите вече ще са длъжни да признаят и да не отказват права на децата с еднополови родители.

Майките на бебето Сара казаха, че са развълнувани от решението и нямат търпение да получим документите на Сара и най-накрая да могат да видят семействата си след повече от 2 г.

"За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа и накрая това може да се случи. Това е дългоочаквана крачка напред за нас, но и огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа. Благодаря много на оказаната ни подкрепа от ИЛГА-Европа, НЕЛФА, ЛГБТИ организация „Действие“ и особено на адв. Деница Любенова и Венета Лимберова, че се бориха за нашето семейство и безброй други семейства в нашето положение в Европа", посочиха те.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ко
    Коментар
    7 -2
    13:56, 14 дек 2021
    До това ще ни доведе новото правителство да не знае човек мъж ли е жена ли е или модерен джендър. Госпожа Нинова още няма и един ден в правителството и вече си заработи коледна премия от 64 хиляди лева. Как стават тия неща?
  • 2
    Ин
    Интересно
    4 -1
    18:29, 14 дек 2021
    ми е Сара и на двете ли ще казва мама,или родител1 и родител2????!!!
  • 3
    Да
    Дани
    4 0
    18:57, 14 дек 2021
    или "Как две ЛГБТИ активистки използват детето си за да прокарват политиките на своето НПО, щедро финансирано от чужбина." - това трябва да е заглавието.

    Не разбирам какъв им е проблемът да издадат паспорт на детето с името на майката И спокойно да си дойдат и двете в България. Никой не ги спира. А пък ако искат - да го регистрират в Испания, щом живеят там.
    В Испания признати ли са еднополовите бракове?
    Ще стане както в Гърция, от това, че допуснаха еднополови съжитекства (не бракове) СЕС ги принуди да разрешат и осиновяване на деца от еднополови двойки. Следващия път мислете повече когато гласувате, хора!
  • 4
    А.
    А.В.
    4 0
    18:57, 14 дек 2021
    По-добре да напуснем ЕС, щом насила ще ни карат да ставаме П...ли!
Последни новини