Южният океан признат официално

Американското Национално географско общество призна официално съществуването на петия океан на Земята, наречен Южeн океан. От 8 юни 2021 г. - международния ден на океаните, организацията ще започне да го маркира на всички карти, съобщава сайтът на National Geographic.

Въпреки че учените отдавна използват термина Южен океан, когато става дума за моретата, заобикалящи Антарктида, все още няма международно споразумение, определящо границите на петия океан. Експертите обсъдиха дали водите на Антарктида имат уникални характеристики, заради които да им се даде собствено име, или пък все пак е по-правилно да се говори за тях като за южните райони на Индийския, Атлантическия и Тихия океан.

Сега терминът Южен океан се отнася до водната шир, заобикалящи Антарктида и простиращи се до 60 градуса южна ширина, с изключение на прохода Дрейк и морето Скотия, които се числят към южния Атлантически океан. За разлика от останалите четири океана, границите на Южния океан не се определят от континентите, а от Антарктическия циркумполярен ток (известен още като Западното вятърно течение), който тече от запад на изток около Антарктида. Водата вътре в течението е по-студена и малко по-слабо солена от тези на север от 60 градуса южна ширина.

Международната хидрографска организация призна Южния океан още през 1937 г., но отмени това определение през 1953 г., позовавайки се на противоречия. Съветът за географски имена на САЩ обаче използва името от 1999 г., а през февруари тази година Националната администрация по океаните и атмосферата официално призна Южния океан като отделен регион.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Си
    Симо
    0 0
    07:53, 17 юни 2021
    Американското дружество щом иска, да признае и,че Земята е плоска! Тяхното мнение не задължава никого!
Последни новини