Антарктида е друг свят, в който човешките отношения са чисти и няма значение какъв си в цивилизования свят, споделя проф. Христо Пимпирев

Антарктида е друг свят. Човешките отношения там са чисти и няма значение какъв си в цивилизования свят. Вързан си с въже за другия и ако падне той, падаш и ти. Това сподели пред кърджалийци проф. Христо Пимпирев при представянето на последната му книга „Галактическият стопаджия“ и „Антарктида – окото на космоса“ на проф. Боян Биолчев. Те бяха представени в залата на Народно читалище „Обединение 1913“, съвместно със Средно училище „Отец Паисий“, а поводът бе 110 години от създаването на читалището и 110 години от създаването на първото светско училище в Източните Родопи.

Времето на Ледения континент Христо Пимпирев условно раздели на два периода – романтичен, когато интернет там е нямало и вместо него са се четели книги и са се водели разговори и този след интернета, в който всеки гледа нещо на устройството си. Определи го и като място, където не се търгува с пари, а всичко е на разменни начала – когато нещо ти свърши искаш от съседната база и даваш нещо, което на тях им е нужно. Но преди всичко определи Ледения континент като място за наука.

„Антарктида е една естествена природна лаборатория. Единственият континент, незасегнат от човешкото замърсяване. Той е лаборатория за изследване на климатичните промени и неслучайно всяка годна се провеждат тези съвещания на правителствено ниво, каза проф. Пимпирев, визирайки срещите на върха по въпросите на климата - COP. И допълни, че през декември страната ни ще има специален павилион на COP28 в Дубай, където ще има кръгла маса за правителствени делегации от 160 страни, а заложената тема е „Научните изследвания на Южношетландските острови и тяхното влияние върху климатичните промени“.

„Нашата делегация ще бъде водена от президента Радев, като ще присъства и министъра на околната среда. Това, че България е призната в страните - полярни държави е изключително “, каза още проф. Пимпирев.

Пред присъстващите той разказа за създаването на българския параклис „Св. Йоан Рилски“. За това как място, колкото да се събере една моторна шейна бива оградено с парчета шперплат. В него българският екип поставя подарени им осветени икони. Сглобяват кръст и поставят подарена им камбана. „И в историята ще остане, че на българската база стои първият православен параклис на Ледения континент“, каза полярникът и допълни, че новата постройка за храм пък ще се помни с това, че всички икони в нея са изписани там на място.

За преживяванията си при трите си ходения до Антарктида, проф. Боян Биолчев каза, че всичко от Антарктида е запомнящо се. „Толкова е силно въздействието. Най-напред започваш да дишаш с друг въздух, започваш да гледаш с други очи и започваш да дишаш въздух, който никъде не си усещал. Това е чувство за надскачане на паралели и това не те оставя спокоен“, каза Биолчев.

А за книгата, написана 10 години след завръщането му от Ледения континент сподели: „Христо Пимпирев направи едно малко чудо. Той победи нашата мнителност, нашата склонност към съмнение и мърморене и с мечтата да заведе българския дух и българския крак на този далечен континент, фактически надскочи тези недостатъци, които ние като че още поддържаме. За това той е главен герой в тази книга.“

На представянето на книгите, освен техните автори проф. Христо Пимпирев, проф. Боян Биолчев и Иглика Трифонова, бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, председателят на читалището Стоян Анадолиев, директорът на СУ „Отец Паисий“ Златко Атанасов, граждани, ученици и общественици.

БТА

снимка:еТВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини