БЛС: Повторният COVID-19 е много по-тежък, преболедувалите да не се успокояват

Няма много желаещи за ваксини и в един момент ще спрем на това, което сме постигнали и няма да можем да продължим напред. За това предупреди пред bTV д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на БЛС.

Тя обясни, че въпреки че вече са налични всички ваксини, в момента желаещите не са много.

Медикът настоя възрастните хора и хората с хронични заболявания да се ваксинират, защото това е високорисковата група, която ако се разболее, ще има неблагоприятни последици.

По нейни данни при възрастните над 65-годишна възраст у нас са обхванати едва около 30%.

Николова бе категорична, че не може да останем безкрайно затворени и да живеем така, както сме живели една година. По тази причина според нея трябва да се ваксинираме и постепенно мерките да отпаднат мерки.

"Този вирус е изключително изменчив, безкрайно агресивен и излизайки на улицата неваксинирани, ние си играем на руска рулетка. Никой не знае в кой момент ще го срещне и още по-тежкото е, че не се знае когато го срещне дали ще мине с една хрема или ще е на интензивна терапия с кислород и интубация", предупреди лекарят.

Тя посочи, че в страните, постигнали голямо ваксинационно покритие, вече няма интензивни сектори, кислородна терапия или интубация. Тези сектори са били затворени, защото нямат такива пациенти.

Николова бе категорична, че хората не бива да се успокояват, че са преболедували, защото много често има повторна инфекция, която протича по-тежко и с много по-сложни последици.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Мо
    Моля
    9 -2
    09:50, 14 юни 2021
    Общопрактикуващ лекар акъл да не дава. Не е специалист по това което. говори
    • Уа
      Уаууу
      7 -1
      10:56, 14 юни 2021
      " Медика настоя да се ваксинират ". Медика може да настоява само в кенефа като не излизат фекалиите. Как ще настоява за други хора и други животи. Това е наглост. Хората имат личеб избор
  • 2
    Ни
    Николай Георгиев
    9 -2
    10:18, 14 юни 2021
    Колко "много често" има повторна инфекция?! Откъде черпи информация госпожата, след като няма такива данни?! Аман от такива всяващи паника изказвания на "лекари".
  • 3
    Ха
    Хаха
    9 -1
    10:54, 14 юни 2021
    Тая колко и платиха да плещи глупости, не всички във България са прости...
  • 4
    Ед
    един
    1 0
    21:46, 14 юни 2021
    Ей ,хора ,луди пари се пръскат да ви набодат с боклуци, които в бъдеще ще ви донесат проблеми със здравето ви ! И тая дето плещи лъжи се нарича лекар!Всеки здравомислещ човек ще стигне до заключението, че няма смисъл от грипна ваксина посред лятото и на есен за по-сигурно пак да ви влеят прионния боклук! Четете и махайте маските!
Последни новини